Nytt skifte i Orkla-toppen

UTE: Bjørn M. Wiggen gir seg på dagen som konsernsjef i Orkla etter bare 19 måneder i stillingen. (Foto: NTB Scanpix)
UTE: Bjørn M. Wiggen gir seg på dagen som konsernsjef i Orkla etter bare 19 måneder i stillingen. (Foto: NTB Scanpix)

Orklas neste toppsjef må selge Borregaard og REC og sørge for nye oppkjøp innen merkevare. Mandag var tiden ute for Bjørn M. Wiggen etter bare 19 måneder i stillingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hovedårsaken til konsernsjefskiftet er uenighet om arbeidsform, sier Orklas styreleder og største aksjonær Stein Erik Hagen.

Analytiker Henrik Schultz i Sparebank1 Markets sier arbeidet med å rendyrke Orkla som merkevareselskap har gått for tregt. Orkla ønsker å satse på produkter innen dagligvarehandel samtidig som annen virksomhet skal selges ut.

– Wiggen har ikke klart å selge Borregaard i Sarpsborg og solenergiselskapet REC. Nye oppkjøp innen merkevare har latt vente på seg. Dette har mye med situasjonen i markedet å gjøre, men Hagen mener opplagt at Wiggen ikke lenger er rett mann for oppgaven, sier Schultz til NTB.

Ny toppsjef

Inn som konsernsjef kommer Hagens mangeårige venn og nestleder i Orkla-styret, Åge Korsvold (66). Han forventes ikke å sitte lenge i stillingen.

– Orkla gjør jo selv et poeng av at han kun er konstituert i stillingen og at det søkes etter en ny konsernsjef, sier Schultz.

Det er fjerde gang på få år at Orkla skifter toppsjef. I 2000 var det Jens P. Heyerdahl, fem år etter fulgte Finn Jebsen og i 2010 gikk Dag Opedal. Mange mener Stein Erik Hagen selv er noe av forklaringen på de hyppige lederbyttene.

Les også: Har milliarder å handle for - synes alt er for dyrt

– Jeg så at Dagens Næringsliv skrev at jeg var med å sparke Heyerdahl. Det er absolutt helt feil. Jeg var ikke i styret på det tidspunktet. Da Finn Jebsen forsvant ut, var jeg akkurat kommet inn i styret, men det var en lang prosess før jeg kom inn. Når det gjelder Opedal, så fikk ikke han sparken, slik avisen framstiller det. Han kom til meg og ba om å få fratre. Han fikk ikke sparken, sier Hagen til E24.no.

Han avviser at han opererer eneveldig som styreleder i Orkla. Beslutningen om å kvitte seg med Wiggen hadde bredt flertall i styret, påpeker han.

– Dette er ikke noe solospill fra min side. Det var et overveldende flertall i styret for dette, sier Hagen, som er største aksjonær i Orkla.

Les også: Orkla og Hagen ute av Fornebu

– Skuffet

Bjørn M. Wiggen er skuffet over at han må gå fra stillingen.

– Jeg er veldig skuffet over at jeg ikke fikk anledning til å levere på den strategien som ble lagt for sju-åtte måneder siden. I min periode har vi solgt Elkem og Borregaard-skogene. Vi har endret strategien og med utbyttet som er vedtatt, har vi betalt ti milliarder kroner tilbake til aksjonærene. Jeg hadde selvsagt håpet på å få anledning til å levere på den strategien, sier Wiggen til DN.no.

Hagen er trygg på at Åge Korsvold vil levere som konstituert konsernsjef.

– Han har som nestleder hatt en sentral posisjon i styret siden mai 2011, herunder arbeidet med konsernets strategiutforming. Sammen med den øvrige konsernledelsen vil han ivareta den nødvendige kontinuitet i Orkla i tiden som kommer, sier han.

Samtidig med at lederbyttet ble kunngjort, la Orkla mandag fram sitt foreløpige resultat for første kvartal. Det skulle opprinnelig først ha blitt offentliggjort på torsdag, men ble framskyndet som følge av helgens avisomtale i Dagens Næringsliv.

Resultatet før skattekostnader ble på 1,55 milliarder, mot 1,96 milliarder i samme periode i fjor. Det er omtrent på nivå med hva analytikerne ventet på forhånd.

Les også:

Dette må du vite om fripoliser

SV vil skjerpe skatt på eiendom

Slik kan du unngå håndverkerkonflikter

Dette beholder du av en lønnsøkning


Les alt om økonomi på ABC Penger

Les flere nyheter

Personvernpolicy