Thriller-uke i verdens finansmarkeder

Valg i Frankrike og Hellas er blant hendelsene som kan komme til å gjøre denne uken ekstra nervepirrende for aksjemeglerne rundt på verdens børser. Foto: NTB Scanpix
Valg i Frankrike og Hellas er blant hendelsene som kan komme til å gjøre denne uken ekstra nervepirrende for aksjemeglerne rundt på verdens børser. Foto: NTB Scanpix

- Fest sikkerhetsbeltene, er rådet fra ekspertene. For denne uken skjer det mye som kan få innvirkning på børsene rundt i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den inneklemte arbeidsdagen mandag gjør nok at mange forlenger helgen med et par dager denne uken.

Men ikke la deg lure av langfri eller rolige dager på jobben. Denne uken er fullspekket av viktige hendelser som kan flytte markedene her hjemme og på børsene i i resten av verden.

Viktige valg

Ukens kanskje aller viktigste begivenheter finner riktignok ikke sted før helt til slutt denne uken. Presidentvalget i Frankrike og parlamentsvalget i Hellas, som begge går av stabelen søndag, vil få svært mye oppmerksomhet - også i finansmarkedene.

- Fest sikkerhetsbeltene, sier valutastrateg Marc Chandler i Brown Brothers Harriman til CNBC.com.

Han tror valgene kan gi utfall som ikke nødvendigvis vil bli tatt godt imot i markedene.

- Sosialistene kommer til å vinne i Frankrike og i Hellas risikerer man å få en veldig splittet og delt regjering, sier Chandler.

Resultatet av første valgrunde i det franske presidentvalgte viste at sosialistenes kandidat Francois Hollande ligger an til å vinne den avgjørende valgomgangen på søndag.

I markedet frykter man derfor mer uro rundt løsningen på den europeiske gjeldskrisen. Hollande har blant annet signalisert at han ønsker å reforhandle finanspakten om strengere budsjettkontroll som 25 av EUs 27 medlemsnasjoner i EU allerede har undertegnet. Og i valgkampen har han lovet at han vil satse på økt vekst, og ikke innstramninger, for å få økonomien på rett kjøl igjen.

Mange viktige tall

I en oppdatering fra DNB Markets i forrige uke trakk makroøkonom Ole André Kjennerud frem følgende makroøkonomiske begivenheter som de viktigste denne uken:

Mandag: Privat forbruk i USA

Tirsdag: ISM i USA, industri-PMI i Kina (fra myndighetene)

Onsdag: PMI-indekser i Norge, Kina ( fra HSBC) og eurosonen

Torsdag: Rentemøte i ECB

Fredag: Amerikansk sysselsetting

Forventningsundersøkelser blant innkjøpssjefer, de såkalte PMI-indeksene (og som går under navnet ISM i USA), blir fulgt svært nøye i finansmarkedene verden over.

Grunnen er enkel; de gir omfattende informasjon om hvordan aktiviteten i industrien har utviklet seg den siste måneden. Og de har vist seg å gi presis og pålitelig informasjon om utviklingen lenge før andre statistikker fanger opp endringer.

Kan skuffe

Analytikerne Allan von Mehren og Steen Bocian i Danske Bank tror den amerikanske ISM-indeksen tirsdag sammen med fredagens sysselsettingsrapport kan overraske markedene.

- Vi mener det er risiko for skuffelser i begge tallene som følge av sesongmessige endringer og det milde vinterværet, skriver de i en oppdatering fra meglerhuset.

Ifølge median-forventningen blant de 56 anlaytikerne som Bloomberg News har snakket med vil ISM-indeksen falle moderat til 53,0 i april fra 53,4 måneden før. En indeks på over 50 poeng viser at det er økende aktivitet i industrien.

Foran fredagens sysselsettingsrapport, som blant annet blir omtalt som verdens viktigste makrotall, er medianforventningen en vekst på 165.000 nye jobber utenom jordbruket i april etter en overraskende svak rapport for mars.

Det er ventet at rapporten vil vise at arbeidsledighetsraten holdt seg stabil på 8,2 prosent i april.

Les også:

PMI-indeksene. - Det flytter markedet med én gang

Foreløpig PMI fra eurosonen i april: - Fallet er ganske alarmerende

Wiggen går på dagen fra Orkla

Spår Orklas undergang

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden