Åpen for alle - alltid

- Umulig for oss å fortsette drift her

UMULIGE BETINGELSER: Telenors visedirektør og Asia-sjef, Sigve Brekke, mener det nye forslaget til lisensauksjoner i India vil gjøre det nærmest umulig for selskapet å delta. (Foto: AFP Photo)
UMULIGE BETINGELSER: Telenors visedirektør og Asia-sjef, Sigve Brekke, mener det nye forslaget til lisensauksjoner i India vil gjøre det nærmest umulig for selskapet å delta. (Foto: AFP Photo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hersker full forvirring etter at Telenor skriver ned de gjenværende verdiene av virksomheten i India.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Telenor i India

* Telenor gikk i september 2009 sammen med indiske Unitech Wireless og dannet selskapet Uninor. Telenor eier om lag to tredeler av selskapet.

* Unitech har tilbudt seg å kjøpe Telenor ut av selskapet, men Telenor har nektet og isteden jobbet for en emisjon (utvidelse av aksjekapitalen) i selskapet.

* Vekst i Asia har gitt viktige bidrag til Telenors overskudd de siste årene. Men analytikere har betegnet selskapets store investeringer i India som risikable.

* I februar mistet Uninor 22 lisenser til å drive mobilnett for 36 millioner mobilkunder etter en dom i indisk Høyesterett. Begrunnelsen var underprising og fusk ved tildelingen av lisensene.

* Den indiske teleregulatøren Trai anbefaler nå at Telenor må betale 14,3 milliarder kroner å kjøpe nye lisenser i de 13 sirklene der Uninor har kommersiell virksomhet i dag.

* Telenor skriver nå ned verdien av virksomheten i India fra 3,9 milliarder kroner til null. Dette kommer på toppen av nedskrivningen av 4,2 milliarder knyttet til virksomheten i India i fjerde kvartal 2011.

(Kilder: NTB)

I en pressemelding opplyser selskapet at Uninor, som er eid av Telenor og indiske Unitech, har utviklet seg etter planene. Men i februar kansellerte Indias høyesterett Uninors mobillisenser, noe som førte til stor usikkerhet for selskapet.

Forslaget er nå til behandling av det indiske telekomdepartementet, som skal fatte en endelig avgjørelse innen 24. mai. Telenor mener det nye forslaget til lisensauksjoner vil gjøre det nærmest umulig for selskapet å delta.

– Det vil være umulig for oss å fortsette drift her, uttalte visedirektør og Asia-sjef Sigve Brekke i Telenor mandag morgen til E24.

Ikke slutten likevel?

Men selv om Telenor skriver ned verdiene av virksomheten i India, gir de ikke opp kampen om mobilmarkedet i landet.

Håpet er nemlig å påvirke indiske myndigheter til å lempe på reglene for auksjoner av mobillisenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Reglene vil gjøre det vanskelig for oss å delta i auksjonen. Vi ønsker å sende et klart signal om at de må lempes på, sier kommunikasjonssjef Tor Odland i Telenor Group til NTB.

Telenor tar et tap på 3,9 milliarder kroner i første kvartal når selskapet nå skriver ned gjenværende verdier av egen virksomhet i India.

– Dette er ikke slutten for Telenor i India. Vi har 40 millioner kunder og en markedsandel på 5 prosent, sier Odland.

Les også: Telenor går i strupen på India-partneren

Giske: – Alvorlig for Telenor

I Oslo følger næringsminister Trond Giske (Ap) nøye med på utviklingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette viser hvor alvorlig situasjonen er for Telenor i India nå, sier han og påpeker at det er nå den politiske prosessen i India begynner, etter at embetsverket har kommet med sitt forslag til hvordan lisensen bør tildeles.

– Vi har møtt finansministeren, og den indiske regjeringen kjenner godt våre argumenter. Ikke bare vil en annen måte å gjennomføre auksjonen på, ivareta utenlandske investorer i landet. Vi har også argumentert for at det vil være bra for indiske mobilkunder om det er bred konkurranse, forklarer Giske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han utelukker ikke at det kan bli aktuelt med flere møter dersom Telenor eller den norske ambassaden i New Delhi ønsker det.

– Men det vil bare skje dersom det er hensiktsmessig.

Giske minner også om at dommen i høyesterett retter seg mot selskapene og at Telenor har investert i god tro etter at Uninor fikk lisensene på samme måte som slike tildelinger har vært gjort i mange år tidligere.

Les også: Fullt brudd i India for Telenor

Eier drøyt to tredeler

De første små handlene på Oslo Børs mandag formiddag sendte Telenor-aksjen opp 2,4 prosent etter nyheten om nedskrivningene i India.

Den norske telekomgiganten eier drøyt 67 prosent av den indiske mobiloperatøren Uninor. Dommen fra indisk høyesterett innebar at selskapet mistet 22 lisenser til å drive mobilnett for 36 millioner kunder.

Kanselleringen kom på grunn av underprising og fusk da lisensene ble tildelt. Tildelingen skjedde før Telenor gikk inn i selskapet.Telenor har allerede skrevet ned verdier for 4,2 milliarder knyttet til virksomheten i India. Dette tapet ble tatt i fjerde kvartal 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I børsmeldingen skriver selskapet: «Telenor arbeider imidlertid aktivt opp i mot indiske myndigheter for å få frem et akseptabelt rammeverk for videre drift».

Les også: Telenor frykter skrekkscenario i India

– Snart ute

Telekomanalytiker Espen Torgersen i Carnegie mener nedskrivningen mandag øker sannsynligheten for at Telenor forlater India for godt, selv om selskapet benekter dette.

– Blir denne anbefalingen endelig vedtatt blir det umulig for Telenor å bli værende i India. Da er det takk og adjø, sier Torgersen til E24.no.

Han mener det vil være positivt for aksjonærene i Telenor om India-satsingen ble avsluttet en gang for alle.

– Skulle Telenor nå endelig forlate India vil det være veldig godt nytt for aksjonærene. Da er det bare å sprette champagnen.

Les mer om saken:

Indias IT-statsråd sier Telenor er uten skyld

Nye India-lisenser kan koste Telenor 12 milliarder

Telenor kan bli tvunget til å bli i India

Les flere nyheter