Shopping-hopp kan gi raskere renteoppgang

Det er trolig at det kommer en renteoppgang i oktober, tror seniorøkonom Katrine Boye i Nordea. Foto: Colourbox.com
Det er trolig at det kommer en renteoppgang i oktober, tror seniorøkonom Katrine Boye i Nordea. Foto: Colourbox.com

Detaljhandelen i Norge økte overraskende i mars, viser ferske tall fra SSB. Det kan føre til en raskere renteoppgang, mener seniorøkonom Katrine Boye i Nordea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Detaljhandelen steg med 2,1 prosent fra februar til mars i år, viser sesongjusterte tall som Statistisk sentralbyrå la frem fredag.

- Dette var overraskende sterke tall, sier seniorøkonom Katrine Boye i Nordea til DN.no.

Nordea ventet et fall på 0,7 prosent, mens markedet ventet en nedgang på 0,4 prosent.

- Da Statistisk Sentralbyrå for en måned siden kom med sesongkorrigerte januar og februartall viste de en kraftig vekst. Vi tror på en reaksjon ned i mars, noe vi ofte får etter måneder med sterk vekst, skrev Boye i sin morgenrapport.

Raskere renteøkning

Uten justering for sesongvariasjoner økte omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene med 7,3 prosent fra januar til og med mars 2012, sammenlignet med samme tremånedersperiode året før.

De positive tallene for mars øker sannsynligheten for et rentehopp, ifølge Boye.

- Dette trekker i retning en raskere renteoppgang, men jeg tror nok Norges Bank ønsker å se april-tallene før de gjør noen justeringer, sier seniorøkonomen.

Hun tror derfor ikke Norges Bank vil endre renten i mai, men at de vil justere renteprognosen slik at det kommer et hopp i oktober.

Ikke ventet

Ifølge Handelsbankens morgenrapport ventet de en svak nedgang i mars. De ventet et fall på 0,2 prosent, men ser en fortsatt klart positiv trend.

- Stemningen i norske husholdninger har bedret seg markert siden desember, målt ved Forbrukermeteret, og vi venter at konsumenttilliten i dag vil vise seg å være sterk også i april. Den gode stemningen blant norske husholdninger antas å bidra til at den positive trenden i detaljomsetning og varekonsum vil fortsette framover, skriver makroøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Også Boye ventet at veksten i detaljeomsetningen i første kvartal samlet ville være sterk.

- God vekst i registeringen av nye biler vil trekke varekonsumindikatoren opp sammenlignet med detaljomsetningen, mens en mild mars tilsier lavere strømforbruk enn vanlig. I sum tror vi varekonsumindikatoren vil være noe sterkere enn detaljomsetningen, skriver Boye.

Økende daglivarehandel

Dagligvarehandelen økte omsetningsvolumet med 6,4 prosent fra januar til mars, og stod for over 35 prosent av omsetningen i detaljhandelen. Butikkhandel med andre husholdningsvarer i spesialforretninger, hadde en omsetningsvekst på 9,5 prosent i samme periode.

Denne gruppen omfatter blant annet butikker med salg av elektriske husholdningsapparater, byggevarer, møbler og andre innredningsartikler. Spesialforretninger som omfatter blant annet butikker med salg av klær og sko, bidro også til økningen.

Les også:

Overraskende shopping-opptur

Forfalsket 71 bilkontrakter - slipper straff

Hyttesalg skal gi nye industrijobber

Resultatsmell for DNB

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden