Varsler at klimakutt skal tas hjemme

AVGIFTER: Regjeringen vil innføre CO2-avgift på 200 kroner per tonn for CO2 fra olje- og gassindustrien, melder Aftenposten. (Foto: NTB Scanpix)
AVGIFTER: Regjeringen vil innføre CO2-avgift på 200 kroner per tonn for CO2 fra olje- og gassindustrien, melder Aftenposten. (Foto: NTB Scanpix)

Målet om å kutte to tredeler av klimautslippene på hjemmebane står fast når klimameldingen legges fram onsdag, men de samlede målene skyves ut i tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er noe av innholdet i klimameldingen som lekket ut i løpet av tirsdag ettermiddag og kveld.

Det store stridsspørsmålet mellom Arbeiderpartiet og SV har vært hvor og hvordan de planlagte utslippskuttene skal komme.

SV skal nå ha fått gjennomslag for at to tredeler av kuttene skal tas nasjonalt, ifølge blant andre Aftenposten.

Samtidig er det klart at målet om å kutte utslippene med 30 prosent innen 2020 ikke blir nådd.

Strid om kutt

SV har slitt med å få gjennomslag for å ta størsteparten av klimakuttene på hjemmebane, fordi norske utslippskutt viser seg dyrere og mer krevende enn man la til grunn da klimaforliket ble inngått.

Alternativet var da å kjøpe klimakvoter på det internasjonale markedet for å innfri kuttkravene i forliket.

Les også: Borten Moe: - En fantstisk tid vi lever i

Innfører avgift

I klimameldingen legges det opp til at det innføres en CO2-avgift for oljeindustrien. Ifølge Aftenposten blir avgiften på 200 kroner per tonn CO2 fra olje- og gassvirksomheten på sokkelen.

Etter det NTB erfarer blir innretningen på klimafondet bredere enn man først så for seg. Fondet skal plasseres hos Enova, som ligger under Olje- og energidepartementet, og midlene skal både kunne brukes til «grønn» næringsutvikling og til mer tradisjonelle klimatiltak.

Samtidig ligger det an til at det kommer pålegg om utslippskutt for den kvotepliktige delen av industrien.

Etter det NTB forstår, har Senterpartiet fått gjennomslag for at skogplanting skal inngå i klimaregnskapet.

Les også: Jubel og gremmelse over oljefunn i Barentshavet

Dobbeltspor

Kollektivtransport er en av klimameldingens vinnere, etter det NTB erfarer. Satsingen er varslet å komme på bekostning av utbygging av vei.

Etter det NRK har fått vite, lover regjeringen å starte planlegging av dobbeltspor i hele InterCity-triangelet, det vil si strekningene Halden, Lillehammer, Larvik og Oslo innen 2020.

Les også: Vil la oljefunn ligge

Utsatt

Klimameldingen har vært varslet og utsatt fire ganger.

Kilder NTB har snakket med sier at forhandlingene i regjeringen ble revitalisert da Bård Vegar Solhjell (SV) tok over som miljøvernminister for Erik Solheim (SV).

SV-ledelsen skal ha gjort det klart at partiet ikke ville være med på en ny rødgrønn fireårsperiode dersom de ikke fikk gjennomslag for kravet om å ta to tredeler av klimakuttene på hjemmebane.

Les flere nyheter

Personvernpolicy