Salget av nye boliger tilbake på et høyt nivå

Det har vært oppgang i salget av nye boliger. Foto: NTB Scanpix
Det har vært oppgang i salget av nye boliger. Foto: NTB Scanpix

Men salget går tregere enn på samme tid i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige tomånedersperiode registrerte analyseselskapet Pöyry et kraftig fall i salget av nye boliger på Østlandet.

Men i løpet av de siste to månedene har salget tatt seg opp, viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som legges frem idag.

Rapporten Econ Nye Boliger, som lages av Pöyry Management Consulting kommer annenhver måned, og gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet.

- En svakt negativ utvikling

De siste to månedene ble det solgt 1124 nye boliger – en økning på hele 36 prosent. Sett bort fra de store svingingene de siste månedene, er nyboligsalget inne i en svakt negativ utvikling. I forhold til samme tidsrom i fjor utgjorde salget i siste tomånedersperiode en nedgang på 6 prosent.

Totalt er det 12.236 boliger i prosjektene Pöyry registrerte i april. Nyboligsalget de siste to månedene utgjorde 9 prosent av disse, mot 7 prosent i forrige tomånedersperiode og 10 prosent på samme tid i fjor. Nyboligsalget har i siste tomånedersperiode vært størst i Oslo Vest/Sentrum og Oslo Nord.

I april i år var det 3.546 usolgte boliger. Ved forrige publisering i februar i år var 3.582 boliger usolgte. 1088 nye boliger har kommet til mellom disse to tellingene. Mens 21 prosent av de usolgte boligene fra februar nå er solgt, er 35 prosent av de nye salgskandidatene solgt.

Tregere salg

Salgstakten på de helt nyeste prosjektene er en god del lavere enn på samme tid i fjor. Mellom februar og april i fjor ble det lagt ut 1019 nye boliger for salg, hvorav 43 prosent ble solgt.

Flest usolgte boliger finner Pöyry i Oslo nord og Asker og Bærum. I prosent av antall boliger i prosjektene, er andelen usolgte størst i Hedmark med 53 prosent. Også i Øvre Romerike er andelen usolgte boliger høy, med 41 prosent.

Høyere priser

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Pöyrys database er 41.000 kroner, som er 1,7 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen i februar i år og 6,2 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen i april 2011.

Høyest ligger Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 60.400 kroner per kvadratmeter. Hedmark ligger lavest med et gjennomsnitt på 27.000 kroner per kvadratmeter.

Les også:

- Ikke vent med boligkjøp

Slik hjelper du barna inn i boligmarkedet

Denne listen gjør boligen en halv million dyrere

Her er EU-landet som nesten ikke har gjeld

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy