Lysbakken: – Frp velger asfalt framfor helse

KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken mener Fremskrittspartiet for første gang vedgår at skattelettelser og veiinvesteringer innebærer forsakelser. (Foto: NTB scanpix)
KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken mener Fremskrittspartiet for første gang vedgår at skattelettelser og veiinvesteringer innebærer forsakelser. (Foto: NTB scanpix)

Fremskrittspartiet velger asfalt framfor helse, eldre og mer politi, sier SV-leder Audun Lysbakken. Han mener partiets nye politikk for oljepengebruk innebærer et linjeskifte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en viktig avklaring fra et parti som hittil har nektet å prioritere. Nye oljepenger skal brukes på investeringer, ikke velferdstjenester, sier han til NTB.

Et alternativ til dagens handlingsregel for oljepengebruk ble presentert under Fremskrittspartiets landsmøte i helgen. Partiet ønsker dreie pengebruken over fra offentlig forbruk til investeringer, først og fremst i infrastruktur.

– Denne nye handlingsregelen setter en effektiv stopper for alle fagre løfter om satsing på helse og eldre. Står løftene om store skattelettelser ved lag, vil Frp ha vesentlig mindre penger til ulike velferdstjenester enn oss, sier SV-lederen.

Overrasket

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen har en annen analyse enn Lysbakken.

– Dette er kjent Frp-politikk i ny innpakning. Partiet ønsker å tappe fra to kraner ved å hente penger til ulike formål utenom statsbudsjettet. Dette vil innebære økt bruk av oljepenger, sier hun til NTB.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner er sjelden imponert over Frps linje i økonomisk politikk. I helgen gjorde han et unntak.

– Jeg ser positivt på nyorienteringen fra Fremskrittspartiet. Forslaget innebærer en større nøkternhet når det gjelder utgifter til drift, omsorg og pensjon. Samtidig skapes større rom for investeringer, infrastruktur og vekstfremmende skattelettelser, sa Sanner til NTB.

– Jeg er overrasket over Høyres reaksjon. Partiet har tidligere vært en garantist for handlingsregelen og en ansvarlig økonomisk politikk. Nå omfavnes Frps nye linje. Det gir grunn til bekymring, sier Pedersen.

Har penger

– At så ulike analyser kommer fra to representanter fra samme regjering, viser at SV og Ap først og fremst styres av ønsket om å si noe negativt om Frp, sier Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.

Han avviser at den alternative handlingsregelen er til hinder for satsing på helse og eldreomsorg.

– Vi klarer å prioritere helse, eldre, politi og asfalt fordi vi vil kutte andre steder. Effektivisering av offentlig sektor, kutt i subsidier til landbruket og reduksjon i bistand er tre eksempler, sier Solvik-Olsen.

Han minner Lysbakken om at også helsevesenet vil bli tilgodesett av investeringer, for eksempel i nytt utstyr og mener kritikken fra Arbeiderpartiet faller på sin egen urimelighet.

– Helga Pedersen forholder seg til handlingsregelen på samme måte som oss. Regjeringen har lenge ført store summer på siden av statsbudsjettet, for eksempel overføringer til SAS. På denne bakgrunnen blir hennes uttalelser parodiske, mener Frp-toppen.

Klare alternativer

De rødgrønne partiene brukte mye tid på å påpeke mangelen på et troverdig borgerlig regjeringsalternativ ved stortingsvalget i 2009. Den strategien vil neppe kunne bli gjentatt neste år.

– Valget vil stå mellom to klare regjeringsalternativer, et som vil kutte i velferd og et som vil satse. Høyrepartiene vil danne regjering sammen dersom de får flertall, og Fremskrittspartiet vil inngå i en slik regjering, sier Lysbakken til NTB.

– Nå er det klart at ethvert regjeringsalternativ på borgerlig side vil omfatte Frp. Det gjorde Siv Jensen klart under landsmøtet i helgen. Det mest sannsynlige alternativet vil da være en Høyre-Frp-regjering som vil prioritere skatteletter på inntil 100 milliarder kroner, sier Pedersen.

Les flere nyheter

Personvernpolicy