- Fallet er ganske alarmerende

Børsfallet i Madrid er blant de største i Europa mandag. Samtidig har renten på spansk statsgjeld med ti års løpetid nok en gang steget over seks prosent (foto: Scanpix).
Børsfallet i Madrid er blant de største i Europa mandag. Samtidig har renten på spansk statsgjeld med ti års løpetid nok en gang steget over seks prosent (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forventningene stuper, børsene raser og investorene flykter til trygge havner i finansmarkedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er sjelden man har så kraftige negative utslag som i dag. Nå har vi igjen litt uro i statsobligasjonsmarkedet i Sør-Europa og vi har fått en korreksjon på børsen. Det har vært en tøff start på uken, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i i Dovre Forvaltning til DN.no.

Mandag faller de store børsene faller kraftig tilbake på bekymring for svakere vekstutvikling i Europa fremover. PMI-indekser for flere av de store økonomiene i Europa falt kraftig i april, viser foreløpige tall som ble lagt frem mandag.

Alarmerende

Blant annet var industri-indeksen for Tyskland, som er eurosonens største økonomi, betydelig lavere enn ventet.

- Fallet er ganske alarmerende, skriver seniorøkonom Frank Øland Hansen i en oppdatering fra Danske Markets mandag.

Forventningsundersøkelser blant innkjøpssjefer, de såkalte PMI-indeksene, blir fulgt svært nøye i finansmarkedene verden over. Grunnen er enkel; de gir omfattende informasjon om hvordan aktiviteten i industrien har utviklet seg den siste måneden. Og de har vist seg å gi presis og pålitelig informasjon om utviklingen lenge før andre statistikker fanger opp endringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: - Det flytter markedet med én gang

I Tyskland falt industri-indeksen til 46,3 fra 48,4 måneden før. På forhånd var det ventet en oppgang til 49,0.

Øland Hansen i Danske Markets viser til at delindeksene for nye ordre og eksportordre falt markert. Det samme gjorde indeksen for sysselsettingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bekymringen for at en løs pengepolitikk skal føre til overoppheting i Tyskland virker svært irrelevant for tiden, skriver Hansen.

Samlet falt industriindeksen for hele eurosonen til 46,0 i april fra 49,2 måneden før. Det var ventet et mer moderat fall til 48,1.

Les mer:

Tysk industri-indeks skuffer

Svakere for industrien i eurosonen

Børsras og rentefall

I Europa faller de store børsene mellom 1,7 og 3,2 prosent mandag ettermiddag. Her hjemme er hovedindeksen på Oslo Børs så langt ned 2,5 prosent. Dersom indeksen holder seg på dette nivået frem til stengetid vil det være det tredje største fallet så langt i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I rentemarkedet faller den tyske tiåringen, som regnes som en referanserente for antatt risikofrie investeringer, til 1,65 prosent. Dette er bare ett basispunkt over den laveste renten noensinne. Utviklingen i rentemarkedet forøvrig viser at investorene trekkes mot trygge havner som Tyskland og selger unna statsgjeld utstedt av problemøkonomier som Spania og Italia.

Renten på tiårige spanske statsobligasjoner steg tidligere i dag til over seks prosent i annenhåndsmarkedet - et nivå mange mener ikke vil være bærekraftig for landet over tid.

Også italienske statsrenter stiger kraftig mandag. Renten på tiårige statsobligasjoner er i dag på 5,70 prosent, det høyeste siden midten av februar.

- Jeg tror at korreksjonen vil vare helt til situasjonen i Sør-Europa har stabilisert seg igjen, sier Myrseth i Dovre Forvaltning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindre bekymret

Han peker på at uroen i banksystemet foreløpig ikke har blusset opp igjen.

- Det skyldes at faren for bankkonkurser synes mye mindre nå enn tidligere. Nå har banksystemet fått mye likviditet. Jeg er derfor litt mindre bekymret for denne uroen enn i høst.

- Men det er klart at om politikerne gjør et eller annet galt i store land som Italia og Spania, vil det åpenbart være alvorlig. Det er alltid vanskelig å si, men nå har vi vært gjennom denne krisen i mange år, så jeg håper politikerne har lært å håndtere det. Alt avhenger av hvordan gjeldskrisen blir håndtert videre, sier Myrseth.

Politisk uro

Mandag preges imidlertid også markedene av resultatet fra første valgrunde i det franske presidentvalget. Ifølge Financial Times er investorene usikre på om sosialistpartiets leder Francois Hollande, som vant første runde i valget, vil klare å samarbeide like tett med Tysklands statsminister Angela Merkel som nåværende president Nicolas Sarkozy har gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hollande har blant annet signalisert at han ønsker å reforhandle finanspakten om strengere budsjettkontroll som 25 av EUs 27 medlemsnasjoner allerede har undertegnet.

Bakgrunn: François Hollande – Sarkozys rake motsetning

Helgens kollaps i budsjettforhandlingene i Nederland bidrar ytterligere til markedsuroen mandag. Ifølge nederlandske medier vil statsminister Mark Rutte levere sin avskjedssøknad mandag etter at mindretallsregjeringen har mistet støtten fra Geert Wilders' Frihetsparti PVV. Lørdag kollapset budsjettforhandlingene og Wilders uttalte senere at det ikke er i Nederlands interesse å følge reglene for EUs nye finanspakt om budsjettunderskudd på maksimalt tre prosent av brutto nasjonalprodukt.

Les mer: - Nederlands statsminister går av

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her