Hele privat sektor snart i havn

Riksmekler Nils Dalseide informerte onsdag kveld om utviklingen i meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
Riksmekler Nils Dalseide informerte onsdag kveld om utviklingen i meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforbund ble lørdag morgen enige om en ny tariffavtale. Dermed er fire viktige tariffområder i havn i løpet av en uke med mange nattetimer hos Riksmekleren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minstelønnssatsen er økt til 152,50 kroner for dem som har vært ansatt i ett år, og fagarbeidertillegget er økt til 9,25 kroner per time. Satsene for skift- og ulempetillegg økes også, og partene er enige om likelønnsvurdering ved lokale forhandlinger.

Overenskomsten for Byggeindustrien fikk også med seg resultatet av felleskravene fra frontfaget. Fellesforbundet har styrt oppgjøret i havn for frontfag, byggfagene, byggeindustrien og hotell og restaurantbransjen.

I tillegg til de fire oppgjørene som er loset i havn via Riksmekleren, har oppgjøret i varehandelen blitt løst mellom partene uten at meklingsinstituttet er benyttet.

Offentlig sektor

I uken som kommer skal bryggeriene, renholdssektoren, treforedling, elektronikkbransjen og IKT fortsette forhandlingene, og det er mye som tyder på at malen som ble lagt for frontfagene vil bli ført videre.

De store og tunge oppgjørene vil først komme til en avklaring i månedsskiftet april/mai. Både LO, YS, Unio og Akademikerne har avtaler i kommunesektoren som løper ut den 30. april. Er man ikke blitt enige før den tid, blir forhandlingene brutt og oppgjøret går til mekling.

Også i staten utløper hovedtariffavtalen for LO, YS, Unio og Akademikernes medlemmer den 30. april.

Møtes mandag

Både partene i kommunesektoren og statlig sektor møtes på nytt mandag. Det er ventet at arbeidsgiversiden da skal legge fram et revidert tilbud med utgangspunkt i de oppgjør som nå er i havn i offentlig sektor.

Leder Klemet Rønning-Aaby i LO-kommune sier til Fri Fagbevegelse at resultatet i privat sektor ble bedre enn han ventet og at det gir håp om et lønnsløft i offentlig sektor.

Rønning-Aaby sier at det også denne gangen må tas høyde for at de lokale forhandlingene i privat sektor vil løfte rammene for det sentrale oppgjøret.

– I fjor endte resultatet i industrien på 4,6 poeng, mens resultatet i kommunene var 4,3 prosent.

– Vi har med andre ord litt å ta igjen, sier Rønning-Aaby.

Les flere nyheter

Personvernpolicy