Frps handlingsregel godt mottatt i Høyre

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen får betinget støtte fra Høyre til forslaget om en ny og alternativ handlingsregel for oljepengebruk. Foto NTB scanpix.
Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen får betinget støtte fra Høyre til forslaget om en ny og alternativ handlingsregel for oljepengebruk. Foto NTB scanpix.

Fremskrittspartiets forslag om en ny handlingsregel for oljepengebruk er ikke til hinder for et regjeringssamarbeid med Høyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Frps handlingsregel

• Fremskrittspartiet foreslår endringer i handlingsregelen for oljepengebruk. Partiet vil blant annet definere samfunnsøkonomiske lønnsomme investeringer som formueomplassering.

• Partiet ønsker at handlingsregelen ved investeringer i for eksempel infrastruktur skal legge til grunn en kalkulasjonsrente som bedre harmonerer med forventet avkastning fra oljefondets plasseringer i utlandet.

• Som et resultat av endringene i oljepengebruken vil partiet begrense veksten i statlig forbruk, som ikke skal vokse raskere enn bruttonasjonalproduktet.* Regelen skal legge til rette for vekst og verdiskapning ved primært å vektlegge summen av BNP og oljefondets verdier framfor å se på oljefondets verdi alene.

Les mer om forslaget:

- Store investeringer bør ikke stoppes av handlingsregelen

– Jeg ser positivt på nyorienteringen fra Fremskrittspartiet. Vi er nå enige om retningen for den økonomiske politikken, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til NTB.

– Forslaget innebærer en større nøkternhet når det gjelder utgifter til drift, omsorg og pensjon. Samtidig skapes større rom for investeringer, infrastruktur og vekstfremmende skattelettelser, sier han.

Sanner mener imidlertid at endringene kan gjennomføres uten en ny handlingsregel. Ifølge ham ligger Frps alternativ tett opptil den opprinnelige oppskriften for bruken av oljepenger.

– Handlingsregelen har et bredt flertall bak seg på Stortinget og bidrar til langsiktighet. Til sjuende og sist handler dette om prioriteringer.

Ny regel

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen presenterte partiets nye opplegg under landsmøtet på Gardermoen lørdag. Forslaget blir fremmet for Stortinget førstkommende tirsdag.

– Vi skal bruke vår oljeformue forsiktig. Oljepengene bør ikke brukes til å bevilge oss mer fritid og gode vaner. I stedet skal vi investere i vårt land, vår infrastruktur og vår humane kapital. Det er uansvarlig økonomisk politikk å legge bort gode realinvesteringer i Norge bare fordi handlingsregelen sier vi heller skal investere i finansformue i utlandet, sier Solvik-Olsen til NTB.

Han viser til at regjeringen allerede i dag bruker mange milliarder oljekroner utenfor handlingsregelen.

– Pengene går til Statkraft og andre statlige selskaper, investeres på norsk sokkel eller på Oslo Børs. Like fullt er dette oljepenger som kommer inn i norsk økonomi, uten at noen da frykter press i økonomien.

Fremskrittspartiet foreslår blant annet å skille mellom statlig forbruk og statlige investeringer i statsbudsjettet.

I henhold til dagens handlingsregel skal ikke den årlige bruken av oljepenger over statsbudsjettet overstige 4 prosent av oljefondet over tid. Solvik-Olsen anslår at Frps forslag vil innebære økte investeringer på mellom 20 og 30 milliarder kroner.

– Hjemmesnekret

Et skille mellom drift og investeringer vil gjøre at overføringer til vei- og baneprosjekter kan vedtas utenom de årlige budsjettforhandlingene i Stortinget.

– Dette har vært utredet flere gagner tidligere. Et slikt skille er krevende, og dessuten ikke nødvendig for å få til de endringer Fremskrittspartiet ønsker, mener Sanner.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen kaller Frps alternative handlingsregel hjemmesnekret og lite gjennomtenkt.

– Frp har lovet skatteletter på nærmere 100 milliarder kroner, så dette regnestykket går ikke opp. Enten vil regelen bidra til en kraftig økning av oljepengebruken eller så må man kutte kraftig i velferdstjenestene, sier han til NTB.

Micaelsen erkjenner at forslaget minner svært mye om Senterpartiets mangeårige krav om en budsjettreform som også vil innebære et skille mellom drift og investeringer.

– Det er alltid fristende for politikere å slippe å ta valg. Det er det dette egentlig handler om. Vi har avklart dette spørsmålet i regjeringsplattformen to ganger, foran valgene i 2005 og 2009, sier han.

Les alt om Frps landsmøte:

Breivik-støtte vekker vemmelse i Frp

- Galskap å bruke penger på klimatiltak

Venstre bykser fram på ny måling

Les alt om politikk

Les flere nyheter

Personvernpolicy