Meny

Null skatt for Ryanairs piloter

Ryanair sparer mye penger på å ikke betale sosiale avgifter i Norge. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et intrikat system av utenlandske foretak og vikartjenester gjør at Ryanairs piloter slipper å skatte til Norge.

Ryanair hadde i 2010 30 piloter med base på Rygge Lufthavn i Moss. Ikke alle var norske statsborgere, men et flertall hadde fast bopel i Norge, jobbet 200 dager eller mer i året og startet sine turnuser i Norge. Dette betyr at de etter normale omstendigheter skulle vært skattepliktige til Norge.

Ifølge Finansavisen har Ryanair laget et system hvor pilotene oppretter personlige foretak i et skatteparadis etter eget valg. Disse leies inn av et vikarbyrå i Gibraltar og leies ut til Ryanair i Irland. Lønn for tjenestene går dermed motsatt vei og havner ikke i det norske skattesystemet. For pilotene betyr dette null skatt dersom de også melder flytting til det skatteparadiset de har valgt å registrere selskapet sitt i.

For Ryanair betyr det at de slipper å betale minimum 22,7 prosent av pilotenes lønn i sosiale avgifter til Norge. Sosiale avgifter er feriepenger, arbeidsgiveravgift og avgift til Folketrygden.

Klager til Skatteetaten

Fagforeningen Parat Luftfart har klaget inn Ryanair til Skatteetaten. Foreløpig uten effekt.

- Det er skremmende at etaten ikke fører kontroll. Det åpner for utnyttelser og skatteunndragelser i store internasjonale selskaper, på bekostning av norsk næringsliv og arbeidsplasser, sier nestleder Vegard Einan i Parat til Finansavisen.

Skatteetaten sier at de ikke kan kommentere enkeltsaker i media.

EU vil demme opp

EU har denne uken meldt om vedtak som skal demme opp for denne typen avgiftsunndragelse. De vil kreve at alle piloter og kabinansatte skal motta sosiale ytelser i det landet de er basert. Og dermed må arbeidsgiveren også betale sosiale avgifter for de ansatte.

Les også:

- Pilotene sager av grenen de selv sitter på

Brudd i forhandlingene i Norwegian

Hødnebø er konkurs

Riggkjøpers bank involvert i hvitvasking

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært