Åpen for alle - alltid

Forlag trekker tilbake Utøya-bok

Adrian Pracon (t.v.) forteller i boken "Hjertet mot steinen" om sine opplevelser som overlevende fra Utøya 22. juli. Forfatter Erik Møller Solheim har skrevet boken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Adrian Pracon (t.v.) forteller i boken "Hjertet mot steinen" om sine opplevelser som overlevende fra Utøya 22. juli. Forfatter Erik Møller Solheim har skrevet boken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cappelen Damm trekker tilbake boken «Med hjertet mot steinen» skrevet av Utøya-overlevende Adrian Pracon. Årsaken er at boken inneholder flere sitater fra en 15-åring som ble drept, uten at de etterlatte er blitt spurt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

15-åringen er nevnt hele 23 ganger i boken som Pracon har skrevet sammen med journalisten Erik Møller Solheim, ifølge VG.

Familien har reagert meget sterkt på at sønnen er gitt en så stor plass i boken uten at Cappelen Damm varslet dem og søkte om godkjennelse på forhånd.

Les alt om terroren

Etter at 15-åringens lillesøster skrev en kronikk i lokalavisen Vest-Telemark Blad tidligere denne uken der hun påpeker både fakta- og siteringsfeil samt at hun mener det er et etisk overtramp, varsler forlaget at de trekker tilbake boken som ble utgitt rett etter påske.

– I tråd med familiens ønsker skal det som står om ham fjernes. Det er cirka 1.500 bøker som er sendt ut, og som nå kalles tilbake, sier forlagssjef for sakprosa i Cappelen Damm Ida Berntsen.

Hun sier det var en svikt i rutinene at familien ikke ble kontaktet.

En ny versjon av boken vil bli sendt ut til bokhandlerne om en ukes tid.

Les flere nyheter