Meny

- Rentefesten slutt neste år

Analytikere i flere banker tror nå at sentralbanksjef Øystein Olsen etter hvert blir nødt til å øke renten raskere enn Norges Bank har lagt opp til. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handelsbanken Capital Markets tror renten skal opp først i mars neste år. Men flere forhold kan føre til at rentefesten blir avblåst før den tid.

Norges Bank har nedjustert renteprogrosen kraftig siden ifjor høst, men Handelsbanken Capital Markets skriver i sin konjunkturrapport som blir offentliggjort i dag at de tror renten blir satt opp litt raskere enn Norges Bank legger opp til.

- I vår prognose blir styringsrenten liggende på 1,50 prosent frem til mars neste år og heves til 2,50 prosent innen utgangen av 2013, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache og rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i rapporten.

Lavere vekst

De tror en svak utvikling for den tradisjonelle vareeksporten vil føre til at veksten i norsk fastlandsøkonomi blir litt lavere enn det Norges Bank anslår. Likevel tror de at den lave arbeidsledigheten, den markerte todelingen av det konkurranseutsatte næringslivet og mangelen på arbeidskraft i oljeleverandørnæringene vil sette frontfagsmodellen på prøve - og dermed føre til at lønnsveksten blir høyere enn det Norges Bank har lagt til grunn.

- Siden publiseringen av siste pengepolitiske rapport har vi fått sterke tall for forbruksveksten, innkjøpssjefindeksen (PMI) for industrien og arbeidsledigheten. Inflasjonen i mars kom også inn litt høyere enn ventet. Fortsetter denne utviklingen, kan Norges Bank komme til å oppjustere renteprognosen allerede i juni, mener Handelsbanken Capital Markets.

Kan slå begge veier

Utsiktene kan endre seg raskt. Og det kan gå i begge retninger, peker Ida Wolden Bache og Nils Kristian Knudsen på.

Fall i spareraten og høyere oljepriser kan gi tidligere renteoppgang.

- Vi har lagt til grunn at husholdningenes sparerate holder seg høy de neste årene og at forbruksveksten blir forholdsvis moderat. Et raskere fall i spareraten og høyere forbruksvekst kan gi sterkere etterspørselspress i norsk økonomi, skriver Handelsbanken Capital Markets.

- Fortsatt oppgang i oljeprisen kan gi høyere inflasjon og forventninger om raskere renteoppgang hos våre handelspartnere. En vedvarende høy oljepris kan også føre til enda større optimisme i oljesektoren og høyere petroleumsinvesteringer. På den annen side kan høyere oljepriser føre til lavere vekst internasjonalt og en styrking av kronen, noe som vil dempe utslaget på renten, skriver Wolden Bache og Knudsen i rapporten.

Rentekutt ikke uaktuelt

En ny forverring av gjeldskrisen eller kronestyrking kan imidlertid gi nye rentekutt:

- Usikkerheten er fortsatt stor, understreker Handelsbanken Capital Markets.

Økonomene i DNB Markets skrev i en oppdatering igår at de tror Norges Bank vil sette opp renten allerede i august i år, og at styringsrenten blir satt opp en rekke ganger for så å havne på 4,5 prosent mot slutten av 2015.

Les mer her:

Nå skal renten settes opp 12 ganger

- Boligen gjør deg aldri mer rik (2010)

Seadrill-rigg videresolgt for 900 mill. mer

- Unngå ledernes «7 dødssynder»

Privatøkonomi
Populært