Meny

Nå skal renten settes opp 12 ganger

DNB Markets spår at renten skal opp tre prosentpoeng innen utgangen av 2015 (foto: Colourbox).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanksjef Øystein Olsen må gjøre helomvending og heve renten igjen allerede i august, mener økonomene i DNB Markets. Og om tre og et halvt år har renten steget til 4,5 prosent, spår meglerhuset.

Lav arbeidsledighet, solid lønnsvekst, lave renter og høyere økonomisk aktivitet. Slik ser økonomene i DNB Markets for seg utviklingen i norsk økonomi i årene som kommer.

Men selv om nær sagt alle piler peker oppover, tror de at norsk økonomi unngår en gigantisk bakrus etter festen.

- Tiltagende vekst, men ingen overoppheting, skriver sjeføkonom Øystein Dørum og seniorøkonom Kyrre Aamdal i en oppdatering fra DNB Markets i forbindelse med at meglerhuset legger frem oppdaterte prognoser onsdag.

Todelingen fortsetter

De tror veksten i norsk fastlandsøkonomi vil holde seg på 2,7 prosent i år og til neste år, for siden å øke opp mot tre prosent i 2015.

- Viktigste bidragsytere er olje- og boliginvesteringer og forbruk. Ledigheten forblir stabil på et lavt nivå, skriver de to DNB-økonomene.

Det betyr at todelingen i norsk økonomi fortsetter også i årene som kommer. De peker på at oljerelatert og bygg og anlegg vil gjøre det sterkt, samtidig som varehandelen og eksportindustrien henger etter. Forbruket, som utgjør rundt halvparten av fastlandsøkonomien, vil dempes av at spareraten holder seg høyere enn i årene før finanskrisen. DNB Markets venter en årlig forbruksvekst på rundt tre prosent i perioden fra 2012 til 2015.

Mange rentehopp

Den økonomiske utviklingen vil føre til strammere arbeidsmarked og problemer med å få tak i nok arbeidskraft i enkelte deler av landet. Samtidig vil høy lønnsvekst føre til at Norges Bank snart setter opp igjen renten, mener meglerhusets økonomer. De anslår at årets lønnsvekst blir på 4,4 prosent. Norges Bank har i sin begrunnelse for å holde renten uendret helt frem til neste sommer regnet med en lønnsvekst på langt mer moderate 3,75 prosent i år.

- Olsen reverserer rentekuttet i august. Vi venter at Norges Bank hever renten igjen med 25 basispunkter til 1,75 prosent, skriver Dørum og Aamdal i oppdateringen.

Grunnen er rett og slett at lønnsoppgjøret blir høyere enn sentralbanken har sett for seg og at påslagene i pengemarkedet reduseres og at behovet for lav rente dermed er mindre.

Dørum og Aamdal tror sentralbanken deretter blir nødt til å starte på en serie av renteøkninger. I 2013 ser de for seg tre renteøkninger på 0,25 prosentpoeng hver, fire nye hopp i 2014 og ytterligere fire renteøkninger i 2015 slik at renten mot slutten av 2015 er på 4,5 prosent.

Les også:

Lysere utsikter enn på lenge i næringslivet

Dørums 10 «ikke-spådommer» for 2012

- Et skikkelig grisete nedsidescenario

Fire farer som truer verdensøkonomien

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært