Meny

Lysere utsikter enn på lenge i næringslivet

Optimismen øker i så godt som alle bransjer i Norge (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Optimismen i næringslivet er nesten tilbake på nivåene under høykonjunkturen før finanskrisen, skriver Dagens Næringsliv.

Det viser DNs konjunkturbarometer, som utarbeides av analyseselskapet Perduco.

Konjunkturbarometeret er en kvartalsvis stemningsindikator som måler bedriftenes forventninger til lønnsomhet, omsetning og sysselsetting de neste 12 månedene. Etter at pilene pekte nedover i fjerde kvartal ifjor, stiger forventningene betydelig i første kvartal i år.

- Norge går veldig godt

Hotell- og restaurantnæringen er blant bransjene som rapporterer om en lønnsomhet langt over normalt. -Mens det er vanskelige tider ute, opplever vi at Norge går veldig godt, sier administrerende direktør Tarje Hellebust ved Radisson Blu Oslo Plaza til DN.

Han kjenner seg godt igjen i DNs konjunkturbarometer, som viser økt optimisme i norsk økonomi i så godt som alle bransjer.

Hodet over vann

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities forklarer nedgangen i fjerde kvartal med at bedriftene åpenbart urolige for at problemene i Europa og på finansmarkedene ville skape problemer også for dem selv. Nå er denne angsten åpenbart forduftet.

Barometeret viser at bedriftene skrur opp forventningene til såvel lønnsomhet som omsetning og sysselsetting, og alle delindeksene for de tre områdene er høyere både enn i forrige kvartal og samme kvartal ifjor. Samtidig viser barometeret stigende optimisme i så godt som alle bransjer.

– DNs barometer viser at det går bedre over hele fjøla, sier Andreassen til DN.

Med unntak av transportsektoren ligger forventningene i første kvartal også over det historiske snittet.

Les også:

NHO bekymret for lønn og kostnader

Norske bedrifter vil ikke ansette søreuropeere

Stoltenberg: - Er det noe som bekymrer meg, så er det dette

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært