Meny

- Norskekrona er verdens beste valuta

Norskekrona er en populær valuta om dagen. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske krona holder seg fortsatt sterk sammenlignet med andre valutaer, og HSBCs globale valutastrateg David Bloom er blant dem som lovpriser vår hjemlige valuta.

Den norske kronen hadde den sterkeste utviklingen mot dollar blant alle de store valutaene valutaer natt til tirsdag. Ifølge Bloomberg News ble kronen styrket mer enn én prosent i løpet av den asiatiske handelsdagen.

- Kronekursen holder seg sterk, og virker å være alles favoritt, skriver Magne Østnor i en oppdatering fra DNB Markets tirsdag.

En dollar koster i skrivende stund 5,74 kroner, noe som er nærmere 1,7 prosent sterkere enn gårsdagens svakeste notering på 5,84 kroner for en dollar. Kronen har også gått markert sterkere mot euro det siste døgnet og en euro koster i skrivende stund 7,54 kroner.

Rekordstort handelsoverskudd

I valutamarkedet forklares kronestyrkingen blant annet med gårsdagens statistikk som viste at Norges handelsoverskudd var på rekordstore 46,4 milliarder kroner i mars.

Flere analytikere biter seg også merke i at Financial Times tirsdag viser til en undersøkelse blant forvaltere i 54 sentralbanker i verden, der 40 prosent av de spurte svarer at de kan tenke seg å investere i nordiske verdipapirer de neste fem årene. Sentralbankene som er med i undersøkelsen forvalter rundt 6.000 milliarder dollar i sentralbankreserver.

Og det er ikke bare sentralbankforvalterne som er begeistret. David Bloom, som er global valutastrateg i HSBC, har i flere år vært kjent som en av kronens aller største fans. Allerede kort tid etter finanskrisen karakteriserte Bloom kronen som "verdens beste valuta" og han har gjentatt budskapet ved en rekke anledninger.

I et intervju med Bloomberg Television tirsdag legger han ikke skjul på at han fortsatt er svak for den norske valutaen.

- Kjøp norske kroner dersom du er bekymret for utviklingen for euro. Det er en herlig valuta, sier Bloom.

Utlendingene på vei tilbake

Rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities tror kronen gå enda sterkere mot euro i tiden som kommer.

Han peker på at rentekuttet i midten av mars førte til at utenlandske investorer solgte seg ut av den norske kronen. Nå kan det imidlertid se ut til at utlendingene er på vei tilbake i den norske valutaen.

- Vi har sett en tendens til at det snur nå. Ikke i veldig stor skala, men utviklingen har stabilisert seg, sier Wilhelmsen til DN.no.

Ser mot 7,40

Han peker også på at høy oljepris kan ha innvirkning på den norske valutaen. Den høye prisen betyr at oljeprodusentene må betale mer skatt til den norske staten og derfor må veksle om mer dollar til kroner for å kunne betale. Dette motvirkes riktignok av at staten må gjøre større kjøp av utenlandsk valuta til oljefondet, siden oljeinntektene stiger. Så langt har imidlertid Norges Bank, som forvalter oljefondet, valgt å holde seg til planen om å kjøpe valuta for 350 millioner kroner per dag.

- Sannsynligvis veksles det mye mer andre veien, ved at oljeselskapene kjøper mer kroner enn det Norges Bank selger på daglig basis, sier Wilhelmsen.

Han tror sentralbanken først vil øke valutakjøpene dersom regjeringens reviderte nasjonalbudsjett i mai viser at det oljekorrigerte underskuddet blir mindre enn ventet og at Norge derfor har behov for å bruke færre oljekroner i i årets budsjett.

Wilhelmsen tror kronen vil holde seg rundt dagens nivåer på 5,74 kroner for en dollar på én til tre måneders sikt og at den vil styrkes til rundt 7,50 kroner for en euro i samme periode.

- Men vi ser ikke bort fra at den går ned mot 7,40-tallet mot euro, sier Wilhelmsen.

Les også:

- Den norske kronen er den beste valutaen i verden

Mener Norge må leve med en sterkere krone

- Verden har fått seg en kalddusj

Fant olje for 100 milliarder på første forsøk

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært