Meny

Statoil gir Røkke-selskap gigantkontrakt

Kjell Inge Røkke og toppsjef Øyvind Eriksen i Aker Solutions. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det Kjell Inge Røkke-dominerte selskapet Aker Solutions skal bygge og leie ut en rigg til Statoil i Nordsjøen.

Riggen vil redusere selskapets brønnintervensjonskostnader med inntil 40 prosent.

Kontrakten har en verdi på 1,9 milliarder dollar, rundt 11 milliarder kroner, over en periode på åtte år, ifølge en melding tirsdag. Riggen er basert på Statoils eget design og spesifikasjoner, kalt «kategori B».

- Den norske kontinentalsokkelen er verdenskjent for sine høye utvinningsgrader. Med dette kategori-B-initiativet, tar Statoil og dets partnere et kvantesprang med en fullt ut integrert tilnærming for å øke utvinningsgrader fra undervannsbrønner. Vi er tilfreds med å støtte Statoil i utviklingen av den nye teknologien og nyskapende forretningsmodell, sier toppsjef Øyvind Eriksen i Aker Solutions.

Bygger ny rigg

Arbeidet vil bli utført fra en ny kategori-B intervensjonsrigg som vil være drevet og eiet av av Aker Solutions' datterselskap Aker Oilfield Services, som også er kontraktspart i avtalen, ifølge meldingen. Den nye enheten skal ha betydelig større driftskapasitet enn andre eksisterende enheter, noe som vil være en kritisk faktor i harde farvann som i Nordsjøen.

- Dette vil være en viktig del av norsk sokkels verktøykasse for økt utvinning, og vil gjøre det mulig å produsere olje og gass som ellers kunne gått tapt. Kategori B-riggen er resultat av langsiktig og målrettet teknologiutvikling for å øke utvinningsgraden fra havbunnsbrønner, sier konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Statoil, Margareth Øvrum, i en melding.

- Tildelingen bekrefter vår forrretningsmodell og vil bane vei for en langsiktig utvikling av denne delen av vår virksomheten, sier toppsjef Karl Erik Kjelstad i Aker Oilfield Services, som også leder Aker Solutions' divisjon for oljefelt-tjenester.

Reduserer kostnader

Riggdesignet er en halvt nedsenkbar rigg, men i motsetning til eksisterende rigger på markedet, vil dette bli mindre og med en litt enklere utforming enn de tradisjonelle flytende riggene. Riggen skal primært brukes i Nordsjøen og på havdyp ned til 500 meter.

Ifølge Statoil forventes kategori B-riggen med tilhørende integrerte tjenester å redusere operasjonskostnader for brønnintervensjon med opptil 40 prosent.

Les også: Her er Statoils neste superrigg

Flere aktuelle verft

Aker Solutions er i samtaler med flere verft om bygging av riggen.

Har finansiering Selskapet bekrefter å ha tilgang til nødvendig finansiering, men vurderer også ulike alternativer for «asset financing» av investeringen, ifølge meldingen.

Les også: Aker Solutions utelukker emisjon

Riggen er ventet i drift i andre halvdel av 2015. Kontrakten inkluderer, i tillegg til leie av riggen, også leie av nødvendig utstyr og tjenester for å utføre brønnintervensjon, sidestegsboring, fjernstyrt undervannsfartøy (ROV), brønn testing og sement.

Avtalen har en opsjon for tre ytterligere to-årsperioder.

Aker Solutions har tidligere uttalt at selskapet vurderer å børsnotere Aker Oilfield Services, der Aker Solutions vil forbli en hovedaksjonær med en eierandel på under 50 prosent. Selskapet arbeider også parallelt med andre muligheter.

Les også:

Forlenger milliardkontrakt med Aker Solutions

Aker Solutions utstyrer oppjekkbar rigg i Kina

Vurderer å børsnotere Aker Oilfield Services

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært