Meny

Spanskesyken smitter Europa

Renten på tiårige spanske statobligasjoner er igjen over seks prosent (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spanske statsrenter stiger til krisenivå mandag.

Tilliten til den spanske staten får seg en ny og alvorlig knekk i finansmarkedene mandag. Rentene på tiårig spansk statsgjeld stiger til over seks prosent i annenhåndsmarkedet og nærmer seg dermed igjen nivåene som regnes å ikke være bærekraftige for landet over tid.

Forrige gang renten var på over seks prosent var i november i fjor.

Samtidig stiger prisen på å forsikre seg mot mislighold av den spanske statsgjelden ved CDS-er (Credit Default Swaps) til det høyeste nivået noensinne.

Ifølge tall fra CMA Vision regner markedet nå Spania som den tiende mest usikre staten i verden man kan låne penger til. Ifølge markedsprisingen er det nå 36,2 prosent sannsynlighet for at landet misligholder sine gjeldsforpliktelser.

Markedsutviklingen har de siste ukene har vist at eurokrisen slett ikke er over. Og mens krisen tidligere i stor grad handlet om mindre og preifere nasjoner i eurosamarbeidet, rettes oppmerksomheten nå mot både Italia og Spania, som er eurosonens henholdsvis tredje og fjerde største økonomi.

Utviklingen i obligasjonsmarkedet har også smittet over på aksjemarkedene i Europa. I Madrid har børsen falt mer enn ti prosent i løpet av de to siste ukene, mens børsen i Milano er ned mer enn ni prosent i samme periode.

Stor statsgjeld

Med en statsgjeld på i overkant av 800 milliarder euro, rundt 80 prosent av BNP, er Spanias gjeldsbelastning moderat sammenlignet med flere av de andre landene som har opplevd statsfinansielle problemer de siste årene. Landet opplever likevel en lignende renteutvikling som til slutt førte til at Hellas, Portugal og Irland måtte søke krisehjelp fra EU og IMF.

Landet står nå overfor en vanskelig balansegang mellom å overbevise markedet om at budsjettkuttene er store nok til at gjelden ikke løper løpsk, og samtidig sørge for at kuttene ikke kjører økonomien enda dypere ned i grøften.

Frykten er at dype budsjettkutt vil føre til at landet enten må ha hjelp av EU og IMF eller rett og slett blir nødt til å forlate eurosamarbeidet.

Snur opp igjen

Renten på både spansk og italiensk statsgjeld falt kraftig etter at ECB i to omganger før og etter årsskiftet tilførte over 1000 milliarder euro i billige treårslån, såkalte LTRO-er, til over 800 europeiske banker.

Ordningen fra ECB gjorde det mulig for bankene å låne penger til én prosent rente, snu seg rundt og investere dem i egne lands statsobligasjoner med en langt høyere avkastning. Noe blant annet italienske og spanske banker har gjort i stort monn.

Nå ser det imidlertid ut til at effekten av billiglånene er i ferd med å dempes i markedet. De siste to ukene har rentene på spansk statsgjeld med ti års løpetid steget med nesten 80 basispunkter. Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng.

I dag er renten på tiråslånene 6,1 prosent, opp fra 5,93 prosent fredag.

- Etter tre måneder som var roligere enn ventet, er eurokrisen tilbake. Hastigheten i oppgangen i statsrentene har fornyet markedspanikken, sier sjeføkonom Holger Schmeding i Berenberg Bank til Bloomberg News.

I forrige uke signaliserte Den europeiske sentralbanken ECB at det kan være aktuelt å starte opp igjen støttekjøpene av statsgjeld fra land som italia og Spania for å forsøke å presse ned igjen rentene.

Les også:

ECB vurderer støttekjøp av spansk gjeld

- Spania trenger ikke en redningspakke

Spania oppfordrer til mer kjøp av statsobligasjoner

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært