Meny

NHO bekymret over resultatet i frontfagoppgjøret

NHOs administrerende direktør, John G. Bernander, er bekymret for bedriftenes konkurranseevne etter frontfagoppgjøret. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nok en gang vil norsk næringsliv oppleve et lønns- og kostnadsnivå som ligger langt over våre handelspartnere, sier administrerende direktør John G. Bernander i NHO om resultatet i frontfagoppgjøret.

– Det er en alvorlig utvikling som vi hadde som mål å dempe i årets oppgjør, sier Bernander.

Partene i frontfagoppgjøret kunngjorde ved 12.30-tiden søndag at de var kommet til enighet etter å ha forhandlet siden rundt klokken ti lørdag kveld. Dermed blir det ingen streik i industrisektoren.

Meklingsforslaget som Fellesforbundet og Norsk Industri nå har anbefalt, gir de industriansatte 1,25 kroner timen i lønnstillegg og 14 dagers betalt pappaperm.

Minstelønnssatsene og skift- og turnustilleggene blir hevet, mens kravet om at innleide vikarer fra vikarbyråer skal være omfattet av tariffavtalen som gjelder i bedriften som leier dem inn, er innfridd.

Det er også oppnådd enighet om en arbeidstidsordning for folk som jobber offshore.

Bernander mener det er for usikkert å si noe om hva den totale rammen vil bli.

– Dette avhenger av hva resultatene av de ulike lokale forhandlingene vil bli, sier Bernander i en pressemelding.

Han viser til at bedriftene da skal forholde seg til de fire prinsippene om bedriftens økonomi, produktivitet, fremtidsutsikter og konkurranseevne.

Pappaperm

– Vi er godt fornøyd med å ha kommet til enighet, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke.

Bakke er spesielt glad for at kravet om betalt to ukers pappapermisjon er innfridd.

– Selv om loven gir rett til fri, har det ikke vært med lønn. Mens de ansatte i hele offentlig sektor og deler av det private har hatt en betalt ordning, har de fleste av våre medlemmer ikke hatt denne retten. Dette har vært en stor urettferdighet som vi nå har fått bort, sier han.

Lederen for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, mener det var verdt å gå med på kravet om betalt pappaperm og tror dette kan være positivt for industrien.

– Dette kan bidra til å styrke konkurransekraften for industrisektoren og til å trekke til seg unge arbeidstakere. Det gjør industrisektoren til en mer attraktiv arbeidsplass innenfor en kostnadsramme som er til å leve med, sier han.

Meget krevende

Lier-Hansen legger ikke skjul på at årets oppgjør var meget krevende. Han uttaler at resultatet samlet sett neppe vil bringe lønnsveksten i Norge mer i samsvar med lønnsveksten hos handelspartnerne. Ifølge Lier-Hansen vil det fremforhandlede resultatet til sammen utgjøre 0,85 prosent av rammen, mens overhenget innebærer 1,3 prosent.

– Til sammen blir dette 2,15 prosent. Så gjenstår det å se hva de lokale forhandlingene resulterer i. Jeg både håper og forventer moderate lokale tillegg, sier han.

Unio-sjef Anders Folkestad sier at selv om resultatet skaper føringer for resten av lønnsoppgjøret, er det ingen fasit.

– Hver forhandling har sin egen dynamitt og problemstillinger. Men jeg antar at det blir en ramme på rundt 4 prosent.

Ifølge Unio har det gjennomsnittlige tallet for de lokale tilleggene de siste fem årene vært 2,2 prosent, noe som bringer det totale tallet over 4 prosent.

Lier-Hansen kom likevel med en klar oppfordring til Folkestad søndag.

– De som nå kommer etter må vise moderasjon, sa han.

LO fornøyd

– Fellesforbundet har oppnådd et meget godt resultat, som vil få stor betydning for hele LO-fellesskapet, sier LO-leder Roar Flåthen i en kommentar.

– Det anbefalte meklingsforslaget mellom Fellesforbundet og Norsk Industri er i tråd med hovedretningslinjene som LOs representantskap vedtok for årets tariffoppgjør. Det bidrar til å sikre sysselsettingen, samtidig som det sikrer kjøpekraften til medlemmene, sier Flåthen.

Fristen for forhandlingene gikk ut midnatt, men det tok altså over 12 timer før partene klarte å komme til enighet.

Dersom partene ikke hadde klart å bli enige, ville 29.000 industriarbeidere gått ut i streik søndag.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært