Meny

- Børskursjaget er noe dritt for små selskaper

En børsnotering koster flere millioner i året, også for småselskaper som Fara (foto: Fara).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjene er nærmest i koma for over 100 av Børsens selskaper. Eierne av it-selskapet Fara vil ta selskapet av børs.

It-selskapet Fara på Høvik i Bærum leverer løsninger som skal bidra til en mer effektiv og kontrollert billettering, trafikkstyring og passasjerinformasjon i kollektivtrafikken.

Produktdirektør Arne Bjørgo er ikke veldig entusiastisk når ordet «børs» kommer opp.

- Børskursjaget er noe dritt for små selskaper. Til og med kunder har spurt meg hvorfor vi er på børs. Tidshorisonten er for kort. Som produktdirektør er jeg avhengig av å se minst fem år frem i tid, sier Bjørgo.

Ingen oppmerksomhet

Eierne er også lei. Det er nesten umulig å kjøpe – eller selge – større kvanta av Fara-aksjen over børs. Daglig omsettes det Fara-aksjer for rundt 180.000 kroner.

Før påske ble det vedtatt å søke om å ta det lille it-selskapet av børs.

- Når man er så liten som oss får man ikke oppmerksomhet fra noen, hverken investorer, avisen din eller andre. Man bare vingler avgårde i skyggenes dal, sier styreleder Jan Grimnes.

Kostbart

Han forteller at børstilværelsen også koster dyrt, i form investorarbeid, børsavgift og utarbeidelse av et godkjent regnskap hvert kvartal.

- Noen millioner i året. Ifjor var ikke vårt overskudd mer enn et par millioner. Da har vi ikke lenger noen god begrunnelse for å være på Børsen, sier Grimnes.

Over hundre selskaper har en daglig omsetning på under én million kroner. Det er ikke nok til å få oppmerksomhet, ifølge analytiker Ole-Andreas Krohn i DNB Markets.

- Skal man ha et innslag av større institusjonelle investorer, kanskje også utenlandske, må man i hvert fall opp i en omsetning på 30–50 millioner kroner dagen. De store fondene vurderer hvor raskt de kan komme seg inn – og ut, om det skulle være nødvendig, sier han.

Les også:

Store karrieremuligheter og god lønn...

Skremt av ny hjerteforskning

195 BI-studenter rammet av eksamensfeil

Slik får du gratis penger - og smågodt!

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært