Meny

Skei Grande:

– Venstre vil ikke stå i veien for Frp

Venstre vil ikke stille seg i veien for et alternativ til den rødgrønne regjeringen som Venstre ikke selv er en del av, sier partiets leder Trine Skei Grande. Venstrelederen innleder her til debatt på partiets landsmøte fredag. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre vil ikke stille seg i veien for et alternativ til den rødgrønne regjeringen, selv om partiet ikke selv er med, sier partiets leder Trine Skei Grande.

En rød tråd i partilederens tale da hun åpnet Venstres landsmøte på Fornebu fredag, var at Venstre er klar til å ta ansvar.

Flere ganger gjentok hun at Venstre står klar til å ta over styringen.

– Dessverre har vi en regjering som kveler politikken i Norge, som ikke tar beslutninger for fremtiden og som er fornøyd bare med å administrere. Landet trenger politisk lederskap. Vi har viljen til å ta ansvar, sa hun blant annet.

Ikke hinder

Partilederen unnlot konsekvent å komme inn på spørsmålet om regjeringskabal og hvilke partier Venstre kan tenkes å støtte eller samarbeide med etter valget i 2013.

Dette temaet skal landsmøtet ta stilling til i løpet av helgen.

Les også: Venstre drømmer om Bondevik-reprise

Skei Grande sier til NTB at det viktigste for dem er å få gjennomslag for Venstres politikk, og for å få byttet ut dagens rødgrønne regjering.

På spørsmål om Venstre vil stille seg i veien for et alternativ til de rødgrønne som de selv ikke er en del av, sier partilederen et klart «nei».

– Da vil vi forholde oss til den politikken som føres, legger hun til.

Tror på samling

Forslaget til uttalelse fra landsmøtet sier at Venstre foretrekker en regjering med dem selv, Høyre og KrF, og at de også vil forhandle med alle dagens opposisjonspartier etter valget dersom de rødgrønne mister flertallet.

– Jeg tror ikke det er så mye uenighet på landsmøtet om denne saken. Det tror jeg først og fremst er noe mediene er opptatt av. Jeg tror det blir et stort flertall for den foreslåtte uttalelsen, sier Skei Grande til NTB.

Les også: Venstre-lederen vil ikke regjere med Frp

Asyl og fattigdom

Venstre-lederen åpnet med et knallhardt angrep på regjeringen – og spesielt Arbeiderpartiet – for asylpolitikken og fattigdomspolitikken.

Hun holder fast ved at Venstre ønsker en midlertidig stans i hjemsending av asylbarn, og understreker at det ikke av den grunn er snakk om noe frislipp.

– Men vi må ha en praksis som setter barna først, sa hun til applaus fra landsmøtesalen.

Skei Grande fortalte landsmøtet at det er blitt 6.500 flere barn i Norge som lever i fattige familier i løpet av de siste seks årene.

Les også: Høyre og Frp nær rent flertall på ny måling

– Dette er ikke barna selv skyld i, for det er ingen barn som velger å bli født inn i fattigdom, sa Skei Grande, før hun også sparket i retning Høyres leder:

– Kjære Erna Solberg: Det er ingen barn som «naver». Det er derfor det er så viktig å få inn et parti med et stort hjerte i en ny regjering, sa Skei Grande.

Tareskog

Vern av tareskogen langs Norges kyst var kanskje det smaleste av temaene i Venstre-lederens tale.

Hun la til at dette kanskje ikke er den store stemmemagneten, men Venstre tar likevel kampen fordi «dette er en av de avgjørende kampene som må vinnes».

Skei Grande sier at mye av det hun snakket om, også kan leses som en ønskeliste over de departementene hun ønsker mest for sitt parti med Venstre i regjering.

– Øverst på den listen står kunnskap og miljø, sier hun til NTB.

Les også:

Krekar skal også ha truet Bondevik

Ap kraftig tilbake i ny meningsmåling

 

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært