Meny

Mener eurokrisen vokser

Nobelprisvinner Joseph Stiglitz mener innstramningspolitikken har fanget Europa i en vond spiral (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knallhard dom fra mannen som er rangert som verdens mest innflytelsesrike fagøkonom.

Snart fire år etter at kredittboblen brast og finanskrisen startet øker gjeldsfrykten på nytt i Europa.

Rentene på spanske og italienske statsobligasjoner stiger.

Nobelprisvinner Joseph Stiglitz, tidligere sjeføkonom i Verdensbanken og leder av president Clintons økonomiske råd, mener utviklingen i rentemarkedet viser at aktørene nå har gjennomskuet EUs kriseløsning, og at EUs forsøk på løsninger bare har gjort vondt verre, skriver Dagens Næringsliv.

- Det blir nå anerkjent at det Europa gjorde for å løse sine problemer ikke var noen løsning. Innstrammingene som lå i desemberavtalen var ingen løsning, de gjør bare saken verre, sier Stiglitz til DN.

Han mener innstramningspolitikken har fanget Europa i en vond spiral:

– Når du har mer innstramminger, går økonomien ned. Hvis du leser rapportene, er det dette alle sier. Det blir lavere inntekter, lavere skatteinngang og en må bruke mer penger på arbeidsledighetstrygd, sier han til DN.

Stiglitz mener det er essensielt at EU nå samler seg og innrømmer at problemene ikke er løst, og tar i bruk andre virkemidler for å løse dem.

Selv tilhører Stiglitz gruppen av økonomer som mener myndighetene må spille en større rolle for å stabilisere økonomien, helst gjennom økt offentlig pengebruk i nedgangstidene – slik den kjente britiske økonomen John Maynard Keynes foreskrev på 30-tallet.

Les også:

Kriserente for Italia

Slik får du gratis penger - og smågodt!

Ukjente selskaper flyr for Norwegian

Tvangssalg av ordførers leiligheter

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært