Meny

Boligprisveksten kan gi deg økt skatt

I fjor steg boligprisene med i snitt 9 prosent her til lands - dette kan få en innvirkning på skatten din. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når boligprisene øker, betyr dette at også ligningsverdien på boligen din blir høyere. Se hvordan dette slår ut for formuesskatten din.

Skattemyndighetene tar utgangspunkt i ligningsverdien på boligen din, når formuesskatten skal beregnes. I og med at ligningsverdien nå er koblet opp mot markedsverdi, vil boligprisstigning nå kunne bety at du må betale mer i formuesskatt.

I fjor gikk boligprisene i Norge opp med ni prosent i snitt, og dette vil dermed kunne bety høyere ligningsverdi for en god del.

Her kan du lese mer om hvor i landet boligprisene steg mest - og minst.

Dette betyr boligprisøkningen

Vil du vite hvor mye boligprisøkningen har hatt å si for din formuesskatt, kan du prøve vår Formuesskatt- og boligverdi-kalkulator.

Her er et par eksempler, med utgangspunkt i kalkulatoren, på hvordan en boligprisøkning kan slå ut for ligningsverdien - og dermed for formuesskatten.

Eks 1 - Enslig, formue på 1 mill.

Ligningsverdi på bolig ved forrige årsskifte er på 700.000. Dersom verdien på boligen stiger med 5 prosent, vil en enslig person med en nettoformue på én million få en økning i formuesskatten på 385 kroner. Formuesskatten vil øke fra 2.750 kroner til 3.135 kroner.

Boligprisøkningen fører til en formuesøkning på 35.000 kroner.

Eks 2 - Ektepar, formue på 2 mill.

Ligningsverdi på bolig ved forrige årsskifte er på 900.000. Dersom verdien på boligen stiger med 5 prosent, vil et ektepar med en nettoformue på to millioner få en økning i formuesskatten på 495 kroner.

Formuesskatten vil øke fra 5500 til 5995.

Boligprisøkningen fører til en formuesøkning på 45.000 kroner.

Eks. 3 - Ektepar med formue på 2. mill. Boligverdiøkning på 9 prosent.

I dette eksempelet bruker vi de samme forutsetningene som i eksempel 2, bortsett fra at vi legger inn en boligprisvekst på ni prosent - som var gjennomsnittlig boligprisvekst i Norge i fjor.

Ekteparet vil da få en økning i boligskatten på 891 kroner. Formuesskatten øker fra 5.500 til 6.391 kroner, og formuesøkningen blir 81.000 kroner.

Legg inn dine egne tall i kalkulatoren her

Formuesskattposisjon

For ordens skyld, det er bare for dem som er i formuesskatteposisjon at en høyere ligningsverdi vil ha noen betydning. Har du mer gjeld enn formue, trenger du dermed ikke bekymre deg over boligprisøkning - av skattemessige årsaker.

Les også: 35 tips som kutter skatten

Formuesskatten har også gått noe ned de siste årene, fordi bunnfradragene har økt. En enslig person trenger ikke betale formuesskatt før samlet formue overstiger et beløp på 700.000, mens fribeløpet for et ektepar er 1,4 millioner kroner.

Les mer om formuesskatt, og se fribeløpsatsene her

Utgangspunkt i markedsverdi

Det nye takseringssystem for boligeiendom ble innført i skatteåret 2010.

På skatteetaten.no finner du en kalkulator, som du kan bruke til å regne ut ligningsverdien for boligen.

Det nye arealbaserte systemet for formuesverdsetting av bolig, tar sikte på å fastsette ligningsverdi av egen bolig til 25 prosent av markedsverdi.

Ligningsverdien skal ikke være over 30 prosent av markedsverdi eller teknisk verdi. Har du en ligningsverdi som ligger på 35 prosent av markedsverdien, har du derfor rett til å få satt den ned til 30 prosent.

Du kan lese mer om det nye takseringssystemet, og også hvordan du kan klage på for høy ligningsverdi i denne artikkelen.


Se også ABC Pengers temaområde for skatt

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært