Meny

Gigant sjokkerer

BlackRocks hovedkvarter i New York, USA. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens største fondsforvalter vil kutte ut meglerhusene.

BlackRock

Verdens største fondsforvalterselskap med hovedkontor i New York, USA.

Ved utgangen av 2011 hadde selskapet 3513 milliarder dollar under forvaltning innenfor områdene; aksjer, obligasjoner, kontantforvaltning, alternative plasseringer, eiendom og strategisk rådgivning.

Bistår alt i fra institusjonelle kunder, myndigheter og regjeringer til banker, finansielle foretak og privatpersoner.

Kjøpte Barclays Global Investors i 2009 og ble med det verdens største kapitalforvalter.

Tilstede i 27 land, med over 10.100 ansatte, hvorav over 1000 forvaltere.

Notert på New York-børsen og har ingen enkelstående majoritetseier.

Den norske staten, ved Norges pensjonsfond Utland (NBIM), kjøpte 7,5 prosent av selskapet i november 2010. NBIM er etter dette blant de største eierne i BlackRock, ved siden av PNC Financial Services Group og Barclays PLC.

Skjerpet regulering har fått banker verden over til å snurpe igjen pengesekken og gitt en eksplosiv økning i obligasjonsmarkedet. Aktiviteten har også gitt meglerhusene som har tilrettelagt lån fra private en sårt tiltrengt erstatning for lavere aktivitet i aksje- og transaksjonsmarkedene.

Men oppturen kan bli kortvarig.

Den amerikanske investeringskjempen BlackRock planlegger å lansere en handelsplattform i obligasjonsmarkedet i løpet av året som lar verdens største fondsforvaltere handle direkte med hverandre, og dermed gå utenom børsmarkedet og meglerhusene, skriver The Wall Street Journal.

I strupen på investeringsbankene

Dermed går selskapet rett i strupen på investeringsbankene som har sett obligasjonsmarkedet som en lukrativ pengekran i en tid der inntjeningen er nedadgående.

– Det kommer ikke til å kannibalisere Wall Street. Om det finnes besparelser tilgjengelig for klienter, ønsker vi å gi det til dem, sier toppsjefen for global trading i BlackRock, Richard Prager, til The Wall Street Journal.

Handelsplattformen kalt «Aladdin» vil bli drevet av den New York-baserte enheten BlackRock Solutions. Den vil tilby 46 kunder, inkludert flere statsfond, forsikringsselskaper og andre pengeforvaltere, mulighet til å handle selskapsobligasjoner, eiendomsobligasjoner og andre verdipapirer, ifølge selskapet.

Mellomleddet forsvinner

BlackRock vil kun kreve en liten avgift for tjenesten som vil være mye lavere enn kommisjonen som tas på Wall Street. Enkelte transaksjoner vil effektiv fjerne behovet for meglerhus som lenge har fungert som mellomledd i kredittmarkedene, hevdes det.

Forvaltningskjempens ledelse har lenge kritisert måten meglerhusene på Wall Street holder et unaturlig stort prisgap mellom salgs- og kjøpsprisene på obligasjoner, og selskapet har derfor søkt å redusere kostnadene for sine kunder, ifølge WSJ.

BlackRocks forvaltningsvirksomet, med 3.500 milliarder dollar under forvaltning, vil også bruke plattformen.

Til sammenligning er det norske oljefondet, for øvrig en av BlackRocks hovedaksjonærer (se faktaboks), på rundt 3.400 milliarder kroner.

Les også:

- Det er for mange bankfolk i verden

- I finansnæringen er halvparten ledige om fem år

Mot ny rekord i det amerikanske obligasjonsmarkedet

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært