Meny

USA går til sak mot Apple

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i USA hevder Apple har utnyttet sin posisjon i forbindelse med salg av elektroniske bøker.

I søksmålet påstår myndighetene at Apple og de store forlagene Hachette SA, HarperCollins, Macmillan, Penguin og Simon & Schuster har inngått et prissamarbeid for å begrense konkurransen når det gjelder prising av e-bøker, skriver Bloomberg.

De amerikanske myndighetene stiller spørsmål til hvordan Apple forandret måten forlagene tar betalt for e-bøker på iPad. Samarbeidet har ifølge myndighetene ført til at forbrukerne til sammen har måttet betale flere titalls millioner dollar mer enn de ellers ville ha gjort.

Fra Kindle til iPad

Før iPaden kom på markedet, var Amazons Kindle ledende på ebokmarkedet. Amazon tvang utgivere til å selge de fleste bøker for 9,99 dollar - en pris som er lavere enn kostnaden på bøkene, skriver CNN Money.

Forhandlerne var ikke fornøyd med den svært rabatterte prisen, og gikk derfor til Apple i 2009 for å finne en måte å tvinge Amazon til å øke sine priser. Ipaden viste seg å være et perfekt verktøy for å oppnå dette.

Den påståtte konspirasjonen gjorde at mange bøker havnet under en såkalt «byråprising» hvor de ble solgt for rundt 13 dollar, hvor Apple fikk 30 prosent. Like etter dette tillot Amazon utgiverne å sette sine egne priser, noe som resulterte i høyere priser også hos Kindle.

Håper på forlik

Forlagene ønsker nå å unngå en kostbar juridisk kamp. Det forventes derfor at det skal foreligge et forlik som involverer noen av forlagene iløpet av onsdag, sier folk som skal være kjent med saken.

Myndighetene ønsker et forlik som vil la Amazon og andre forhandlere komme tilbake til en engrosmodell, hvor forhandlerne selv kan bestemme hva de skal ta betalt.

Et forlik vil også kunne oppheve en såkalt bestevilkårsbehandling-klausul i Apples kontrakter, som krever at bokselgerne må gi Apple de laveste prisene de tilbyr konkurrenter.

Onsdag opplyste det amerikanske justisdepartementet at det er inngått forlik med tre av forlagene – Hachette, HarperCollins og Simon & Schuster – mens saken fortsetter mot de øvrige.

Også EU gransker Apple og flere forlag for brudd på konkurransereglene gjennom samarbeid om salg av e-bøker. I denne saken har EU-kommisjonen mottatt forslag fra selskapene til hvordan saken kan løses, opplyste konkurransekommissær Joaquín Almunia onsdag.

Les også:

Apple vokser, konkurrentene krymper

Den viktigste boken i skolesekken?

Venter ny og mindre Ipad

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Populært