Meny

Tregt salg av nye sommerhus

Danske sommerhus i Skagen (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange nye og store sommerhus ligger ute til salgs i Danmark, men få vil ha dem.

Det er vanskelig å selge sommerhus i Danmark for tiden. Spesielt de store og nye sommerhusene er overrepresentert i salgsstatistikken, skriver Borsen.dk.

- Det er veldig mange nye og store sommerhus til salgs for tiden, sier den danske boligøkonomen Lise Nytoft Bergmann til nettavisen.

Størrelsen teller

Det finnes rett under 235.000 sommerhus i Danmark. 92 prosent, eller rundt 216.000 av disse er bygget før 2005. Det betyr at omtrent 19.000 sommerhus er bygget etter 2005.

Ser man på andelen sommerhus som ligger ute til salgs, endres tallene. Der utgjør sommerhus som er bygget etter 2005 hele 16 prosent av alle sommerhus som er på markedet for øyeblikket.

Størrelse spiller også en rolle. Sommerhus på over 100 kvadratmeter utgjør nærmere 26 prosent av sommerhusmarkedet, men kun 14 prosent av sommerhus i Danmark.

Dårligere beliggenhet

Årsaken skal blant annet være at myndighetene i 2004 vedtok en lov hvor de gjorde det mulig å utvide eksisterende sommerhusområder med opp til 8000 nye hus. En av betingelsen var at de skulle bygges bak de eldre sommerhusene.

Det har ifølge Bergmann hatt en negativ konsekvens for de fleste nye husene.

- Det folk er ute etter for øyeblikket er beliggenhet. Mange av de nye og store sommerhusene er bygget lenger inn i landet enn de gamle, sier hun.

Eierne av disse husene har ofte lenger vei til strand og vann.

- Det eneste man ikke kan endre, er beliggenheten, og vi har sett tidligere at dette påvirker prisene. Så når mange dansker leter etter sommerhus, ser de etter husene hvor de føler de får mest kvalitet for pengene. Man kan alltids utvide størrelsen senere, sier Bergmann.

Les også:

Drømmen er fortsatt et feriested i Spania

Boligprisene i Danmark kan gå på en ny smell

Dumper prisen på nesten annethvert boligsalg

- Det er for mange bankfolk i verden

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært