Slik fordeles rentefradrag mellom samboere

NOEN FORSKJELLER er det fortsatt mellom samboere og ektefeller. Blant annet kan ikke samboere fordele gjeldsrenter fritt mellom seg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
NOEN FORSKJELLER er det fortsatt mellom samboere og ektefeller. Blant annet kan ikke samboere fordele gjeldsrenter fritt mellom seg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Dersom samboere eier bolig sammen, er det ofte at rentefradraget bare er oppført på den ene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En del samboerpar som eier bolig - og dermed har tatt opp lån sammen - opplever at rentefradraget er feil oppført i selvangivelsen.

Les også: Pass på at du er i riktig skatteklasse

Selv om begge eier en like stor del av boligen, og har betalt like mye ned på lånet, kan ofte hele rentefradraget være ført opp i selvangivelsen til én av partene. Dette skyldes rett og slett at banken bare har rapportert om den ene av låntakerne til skattemyndighetene.

Les også: Slik sikrer dere samboerøkonomien

Ikke fritt frem for samboere

Dette må dermed rettes opp i, men til forskjell fra ektepar kan ikke samboere uten videre fordele rentefradraget som de selv ønsker.

For det første må begge samboerne stå som låntakere for at de skal kunne dele rentefradraget mellom seg. Dersom dere står som eier av en halvpart hver, deler dere også rentefradraget likt mellom dere i selvangivelsen.

Les også: 35 tips som kutter skatten

Eier den ene parten for eksempel 60 prosent av boligen, og den andre 40 prosent, så fører den ene opp 60 prosent av gjeldsrentene i sin selvangivelse, og den andre fører opp 40 prosent.

Må avtale skriftlig

I noen tilfeller kan det være at et samboerpar ønsker en annen fordeling av gjelden, for eksempel dersom en av partene har en langt høyere inntekt enn den andre. I så fall krever skattemyndighetene at paret lager en avtale - som beskriver hvordan partene deler gjelden mellom seg.

Les også: Slik gjør du endringer i selvangivelsen

En slik avtale skal opprettes ved gjeldsopptakelse, den skal være underskrevet av begge parter og oversendes skattekontoret. Rentene skal fordeles i samme forhold som gjelden.

Det er ikke lov å gjøre endringer i denne avtalen uten at det også har skjedd reelle endringer i parets økonomi.

Les også: Samboere må dele rentefradraget selv

Hvis dere ikke retter

Dersom dere av en eller annen grunn ikke får rettet opp i selvangivelsen - og hele rentefradraget står oppført på én av dere - kan dere også gjøre det slik at den som har fått fradraget, kan overføre penger til den andre.

Dersom dere for eksempel har betalt 50.000 i renter, skal den som har fradraget oppført på seg, ha igjen 28 prosent av dette - altså 14.000 kroner.

Er gjelden fordelt likt på dere, kan den som får igjen 14.000 kroner, overføre 7.000 kroner - halvparten av fradraget - til den andre parten.

Les også: Torsdag 31. mars får du selvangivelsen

Personvernpolicy