Åpen for alle - alltid

Strengere bankkrav koster deg et rentehopp

Foto: DNB
Foto: DNB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bankenes økte kostnader kommer til å bli veltet over på kundene, advarer DNB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De skjerpede kapitalkravene til bankene vil øke prisen på boliglånet ditt med 0,25 prosentpoeng, ifølge DNB. Bedriftene kan vente seg et påslag på minst 0,50 prosentpoeng.

– Den økte sikkerheten som samfunnet får gjennom tryggere banker, tryggere finansielt system, det er en kostnad som er verdt å betale. Men det er en kostnad som kundene må bære, sier Roar Hoff, som leder DNBs avdeling for risikoanalyse.

– Vi har ikke noe lønnsomhet å gi bort

Han har regnet seg frem til at et krav om en ren kjernekapitalsdekning på mellom 7 til 12 prosent vil koste bankens privatkunder og foretakskunder 5 milliarder kroner hver.

På Finansæringens dag i regi av Finansnæringens Hovedorganisasjon tirsdag var han tydelig på at merkostnaden på 10 milliarder kroner ikke var en regning banken ville plukke opp.

– Vi har ikke noe lønnsomhet å gi bort for å dekke disse økte kostnadene hvis vi fortsatt skal være attraktive investeringsobjekter for internasjonale og norske investorer, hvis vi trenger mere egenkapital i fremtiden, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyere lånekostnader

Samtidig pekte han på at bankenes innlånskostnader i dag er over nivåene man så under finanskrisen i 2008.

Etter hvert som eldre og rimeligere finansiering blir erstattet med dyrere lån stiger dermed DNBs gjennomsnittlige lånekostnader. Hoff tror at tendensen vil vedvare.

– Her er det et varig trekk, tror jeg, at lånekostnadene for norske banker i internasjonale markeder er signifikant høyere enn det de historisk har vært. Det er vel kanskje grunn til litt realisme, grensende til pessimisme, på hvor langt ned de vil komme igjen de neste årene, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Velter over på kundene

Selv om det ikke er kjent hvor store eller hvor strenge kravene til bankenes likviditetsreserver vil bli, var Hoff tydelig på at dette blir kostnader som må dekkes inn gjennom økte marginer.

– Konklusjonen på denne runden er at kostnadene som er identifisert i stor grad kommer til å bli veltet over på kundene, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DNB har per i dag rundt 2000 milliarder kroner i utlån til norske husholdninger og omkring 1000 milliarder kroner i utlån til norske bedrifter.

Les også:

- Den største revolusjonen i finanssektoren noensinne

Ingen krise for norske banker

Dobbelt så dyrt for DNB å låne penger

Slik kan bankene fylle opp pengebingen

«Bør ikke ha problemer» med EUs kapitalkrav

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her