Boligprisene i Danmark kan gå på en ny smell

NYHAVN i København. Foto: NTB scanpix
NYHAVN i København. Foto: NTB scanpix

Økt skatt og strammere lånevilkår vil presse boligprisene ytterligere ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligsalget i Danmark var så smått i ferd med å ta seg opp, men nå mener flere økonomer at voldsomme økninger i eiendomsskatten og nye lånetyper risikerer å sende boligmarkedet ned i en ny bølgedal, skriver epn.dk.

I København stiger eiendomsskatten med hele 42 prosent de neste årene, tilsvarende 1.338 danske kroner per måned.

Samtidig stenger danske Nykredit muligheten får å ta hele realkredittlånet som et avdragsfritt lån. For en huskjøper i København med to milioner kroner i lån kan det bety over 3000 kroner per måned i økte utgifter, viser tall fra Danske Bank og Nykredit.

– Negativ effekt

Det kan bremse boligmarkedet i Danmark ytterligere, ifølge den danske boligøkonomen Jens Lunde:

– Den stigende eiendomsskatten og de nye lånetypene kan få en negativ effekt på boligprisene da de månedlige avdrag for de kjøpere som ellers hadde valgt en finansiering med rentetilpasning og/eller avdragsfrie lån vil bli høyere, og så vil etterspørselen falle. Og nåværende eiere får det enda vanskeligere med å selge, da enda flere vil bli låst fast av en svært høy gjeld på boligen, sier Lunde til avisen.

Flere forhold trekker ned

Også privatøkonom Las Olsen i Danske Bank tror på ytterligere prisfall.

– Økningene i eiendomsskatten og dyrere lån er bare én blant mange negative faktorer. Fallende reallønn, politisk usikkerhet om boligskattene og utsiktene til stigende renter trekker også ned. En del av dette er nok innbakt i prisantydningene, men det er fortsatt langt mellom prisantydningene og det kjøperne er villige til å gi, sier han, og legger til at boligmarkedet er viktig for samfunnsøkonomien da kjøp og salg av boliger øker etterspørselen etter håndverkere, møbler, flyttetjenester og en rekke andre tjenester.

Les også:

Dansk boligkrakk gjør det dyrere å leie

Boligprisras for Norges naboer

Vollvik vil bli Thailands svar på Baksaas

Mindre økonomisk frihet i Norge

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy