Norske bedrifter vil ikke ansette søreuropeere

KJEMPER OM JOBBENE: Arbeidsledigheten i Spania er på over 20 prosent. Foto: Scanpix.
KJEMPER OM JOBBENE: Arbeidsledigheten i Spania er på over 20 prosent. Foto: Scanpix.

Har feil utdanning og bakgrunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun tre prosent av norske arbeidsgivere sier de har planer om å ansette flere arbeidstakere fra sør-Europa, viser en ny undersøkelse som Hovedorganisasjonen virke har gjennomført blant 870 virksomheter.

Dette er dårlige nyheter for unge søreuropeere på flukt fra skyhøy arbeidsledighet.

- Det er en diskusjon om hvordan vi i Norge kan ta imot de som er uten jobb i sør-Europa. Tallene fra Italia, Spania og Portugal er skremmende. Men undersøkelsen viser at norske arbeidsgivere ikke har noe stort behov for denne type kompetanse som nå kommer fra sør-Europa. Svært mange av de som kommer har feil utdanning eller bakgrunn, og norske arbeidsgivere velger heller å ansette fra Norden eller Øst-Europa, sier administrerende direktør Vibeke Madsen i Virke.

Fra fjoråret ligger Norge på et høyt nivå på rekruttering fra Europa, ifølge Virke.

- Våre tall viser at det ikke er rom for å ansette særlig flere. Men det vil alltid være rom for de som har en kompetanse som enkeltbedrifter trenger, som ingenører, sier Madsen.

Frykter todeling

- De som driver virksomheter opplever at det jobbes på en bedre måte i Europa nå. Det slår inn her hjemme, sier Madsen

Men hun peker på at Norge er et lite annerledesland.

- I en forhandlingssammenheng og lønnssoppgjør må vi ikke bli så annerledes at vi skaper problemer mot resten av Europa.

Hun frykter et todelt samfunn:

- Det går så det suser i olje- og gassektoren, mens den øvrige industrien sliter, påpeker Madsen.

Forsiktige optimister

Virkes konjunkturundersøkelse som legges frem idag viser at norske bedrifter har et nøytralt syn på utviklingen i 2012. Både når det gjelder forventninger til omsetning og sysselsetting ser de færreste for seg store endringer.

19 prosent av virksomhetene oppgir i undersøkelsen at de har planer om å ansette flere i løpet av de neste seks månedene, mens 9 prosent sier de vil nedbemanne.

- Etter å ha vært gjennom en turbulent tid, ser det nå ut til at vi er i litt roligere farvann. Mye tyder på at 2012 kommer til å bli et helt greit år for mange norske virksomheter, og at vi kun kommer til å se små endringer i arbeidslivet. Det kan vi leve med, sier Madsen.

Moderat opptur

Den forsiktige optimismen vises også i prognosene for norsk handel.

- Frykten for en europeisk gjeldskrise har avtatt, men internasjonal finansuro legger fortsatt en demper på forbruk og investeringer i Norge. En vekst på fire prosent er moderat, men likevel bedre enn de to foregående årene, sier sjeføkonom Lars Haartveit i Virke.

Les også:

Kunder krever 100 millioner

Paranoide sjefer er best

Milliardærprotester på Oslo Vest

Bankene må skru opp rentene - nå

Les flere nyheter

Personvernpolicy