Krangler om årsakene til USAs boligboble

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke mener at sentralbanken ikke kunne klandres for boligboblen (foto: Scanpix).
Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke mener at sentralbanken ikke kunne klandres for boligboblen (foto: Scanpix).

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke mener Fed var tilnærmet uten skyld. Men han møter motstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Federal Reserve mente det var en god ide å la toppsjefen Ben Bernanke holde gjesteforelesninger i økonomi for studenter ved George Washington University i USA. Det er mulig Fed ser annerledes på det i etterkant når de ser hvilken debatt forelesningen har skapt.

Bakgrunnen for debatten er at Bernaken i den første av fire forelesninger fikk kritiske spørsmål om boligkrisen.

Da sentralbanksjefen fortalte et stappfullt auditorium at sentralbanken ikke kunne klandres for boligboblen møtte han motstand, skriver CNNMoney.com

Bernanke sa sentralbanken hadde lite å gjøre med at boligprisene steg hurtig på begynnelsen av 00-tallet for så å stupe igjen.

- Lysbildene av boligboblen viser tydelig hvordan én ting ledet til en annen, fremholdt sisteårsstudenten Daniel Lippman før han fortsatte:

- Når du fulgte med økonomien på 2000-tallet, hva trodde du ville skje med boligprisene og boligboblen?

Sentralbanksjefen parerte med at han hadde forsøkt å vise at nedgangen i boligprisene i seg selv ikke var noen åpenbar, stor trussel.

- Det var hele kjeden av hendelser som var kritisk, la han til.

- Begynte før

Som belegg for dette trakk sentralbanksjefen frem at det hadde vært kraftige oppganger etterfulgt av kritiske boligprisstup flere steder i verden, og at dette tydet på at utviklingen ikke var begrenset til USA og de delene av verden som direkte var påvirket av det amerikanske rentenivået.

Han trakk også frem økonomen Robert Shillers forskning som viser at boligboblen startet i 1998, tre år før Fed kuttet rentenivået og sørget for at boliglån ble billige.

- Du vil nok få høre andre synspunkter, men de bevis jeg har sett og den forskningen vi har gjort i Fed tyder på at pengepolitikken ikke spilte noen viktig rolle i at prisene steg under oppsvinget, sa Bernanke.

I etterkant har flere samfunnsøkonomer plukket opp Bernankes påstander. Blant de mest kritiske er Dean Baker som er direktør ved Center for Economic and Policy Research.

Skulle advart om konsekvensene

Han minner om at de som kritiserte politikken som ble ført, ikke gikk i bresjen for høyere renter.

- Vi argumenterte første og fremst for at Fed skulle bruke sin overlegne talerstol til å gjøre folk oppmerksom på boligboblen og det faktum at folk som kjøpte boliger til boblepriser sto i fare for å tape alle sparepengene sine, skriver Baker i en kommentar på Businessinsider.com

Han mener advarslene kunne støttes av analyser fra Feds enorme stab som ville vist at det var en historisk økning i boligprisene uten noe fundament i boligmarkedet forøvrig.

- Fed kunne brukt offentlige opptredener, Greenspans høringer i kongressen og andre Fed-ansatte til å få frem disse fakta for publikum i stedet for at Greenspan argumenterte for det motsatt og hevdet at det ikke fantes noen boligboble.

Baker mente også sentralbanken, med sine vide fullmakter til å regulere finansindustrien, kunne slått ned på det han omtaler som "bedragersk verdipapirisering av lån som foregikk og var åpenbar for dem som gadd å følge med".

Les også:

- Styr unna supertilbudene

Milliardærprotester på Oslo Vest

Startet med 17.000 kroner - nå har han 950 millioner

Dobbelt så mange får startlån til bolig

Personvernpolicy