Åpen for alle - alltid

Lysbakken vil gjøre raddiser ut av de rødgrønne

SVs leder Audun Lysbakken takket bukkende for applausen fra årsmøtet i Oslo SV.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
SVs leder Audun Lysbakken takket bukkende for applausen fra årsmøtet i Oslo SV. Foto: Lise Åserud / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs nye leder Audun Lysbakken varsler et tøffere SV i regjering. Det rødgrønne prosjektet må bli et raddisprosjekt og noe mer enn et forsvar for alt som er bra i Norge, sa han i talen til Oslo SVs årsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha blitt møtt av stående applaus, startet han talen med å forsikre at han er for det rødgrønne samarbeidet. Samtidig varslet han et tøffere SV, også innad i regjeringen.

– Vår viktigste oppgave å holde høyresiden arbeidsløs. Vi kan holde høyresiden arbeidsledig både ved å unngå at vi får høyresiden tilbake ved makten i 2015, men også ved å unngå at vi får en mindretallsregjering fra Arbeiderpartiet i framtiden som gjerne vil gjøre opp de viktigste sakene med høyresiden sånn som de gjorde før. Vi skal ikke tilbake igjen dit. Derfor er det vi holder fast ved den rødgrønne alliansen, sa Lysbakken.

I talen spisset han flere ganger at han som partileder vil dytte SV i retning av et parti som søker makt, innad i regjeringen.

Les også: Overrasket over Solheims reaksjon

– Det er ikke bare et spørsmål om en rødgrønn regjering, eller en regjering fra Høyre og Fremskrittspartiet. Men det er også et spørsmål om maktbalansen de rødgrønne partiene imellom. Jeg vil at det rødgrønne prosjektet skal være mer enn et forsvarsverk for alt som er bra. Vi skal være et parti som slåss for forandring, som er utålmodig og som er sultent på å endre det som er galt i dette landet. Et parti som alltid er sinte på urettferdighet, som alltid peker på det som svikter, på de folkene som taper, på de stedene der rettferdigheten ikke skjer. Vi må være sultne på at det rødgrønne prosjektet skal være et slikt raddisprosjekt, sa Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jens trenger SV

Audun Lysbakken ble flere ganger avbrutt av kraftig applaus på årsmøtet da han lovte en tøffere linje i det han nå peker ut som SVs kampsaker, arbeidet med klimameldingen, kampen mot bruk av midlertidige i arbeidslivet og vikardirektivet og motstanden mot å sende asylbarn som i årevis har bodd i Norge uten lovlig opphold, ut av landet.

Les også: - Uenig i Lysbakkens beslutning

Audun Lysbakken kom også med en liten advarsel til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om at det rødgrønne alternativet vil falle, dersom han ikke får anledning til å gjenreise SV før neste valg ved å jobbe for det han beskriver som en «rødere og grønnere regjering».

– Det er sånn at det er helt åpenbart at det ikke blir noe nytt rødgrønt flertall hvis ikke SV styrkes. I det ligger det en mulighet for oss. For neste valg kommer ikke bare til å handle om Arbeiderpartiets oppslutning, men også om SVs oppslutning, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Asylbarna

Blant sakene han dro fram som partiet skal markere seg på, og hvor det er uenighet i Norge, er kampen for at asylbarn som er vedtatt utsendt, skal få bli i Norge.

– Vårt utgangspunkt er at asylinstituttet er til for mennesker som trenger beskyttelse, og at de som ikke trenger beskyttelse skal dra. Men vårt utgangspunkt er også at barn har spesielle rettigheter, sa Lysbakken.

Han viser til den nye utlendingsloven som legger mer vekt på barns rettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den sier at det skal legges vekt på barns tilknytning til Norge, mens det kan legges vekt på innvandringsregulering, sa Lysbakken.

Les også: - Vemodig, men nødvendig å bytte ut Solheim

Han viste til at svært mange barn i familier som er vedtatt utvist, nå i dag kan bli utvist fra Norge selv om de har bodd i landet i svært mange år. Mange i Norge har reagert på flere enkeltsaker.

– Noen må stå opp for noe mer enn enkeltsakene og si at alle disse menneskene er enkeltsaker, som lever virkelige liv. Derfor skal vi tørre, selv om det ikke alltid gir velgergevinst, å være de som står opp for en anstendig asylpolitikk. Det er en ærlig sak, sa Lysbakken.

Les flere nyheter