Åpen for alle - alltid

Test: Sony SLT-A77Et solid stykke arbeid

Sony A77 (foto: akam.no
Sony A77 (foto: akam.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men dessverre ingen suppe uten fluer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sony slipper nye kameraer i ett bankende kjør, men Sonys trofaste fanskare har måttet vente lenge på A77. Var det verdt det?

Ved lanseringen kunne det absolutt se slik ut. A77 hadde en imponerende spesifikasjonsliste ulik noe som helst annet vi hadde sett i den prislisten. Takket være diverse naturkatastrofer har konkurrentene nå tatt litt innpå, men langt fra helt.

Les hva vi skrev da Sony SLT-A77 ble lansert

A77 er Sonys for tiden mest avanserte kamera, og som avanserte kameraer flest er det ikke utpreget lite, akkurat. Kjempesvært er det heller ikke, og det veier faktisk 2 gram mindre enn salige A700, som det slekter en del på. A77 er faktisk på grammet like tungt som K-7 fra Pentax.

Les mer fra testen:

Fysisk

Praktisk bruk

Bildekvalitet

Sony A77 er helt klart det entusiastkameraet Sony-fansen har ønsket seg i flere år, og vi gratulerer dem med det, både fansen og Sony. A77 har en helhet som er helt på høyde med det beste andre produsenter er i stand til å prestere i samme prisklasse, og i flere tilfeller også bedre enn som så.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel er ikke A77 helt den finslepne maskinen vi hadde håp om at den skulle være. Det er ikke noe dårlig kamera av den grunn, men heller litt småsært. Sony har alltid gått sine egne veier, og det skal de ha applaus for, men av og til ender de da opp med løsninger som ikke passer alle. det er de nok klar over, og det må de leve med. Det samme må du som bruker kameraene deres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Særhetene vil nok skremme noen fra å kjøpe A77, mens andre vil tiltrekkes av dem. Kun et fåtall av dem er regelrett dårlige, og alt i alt vil vi derfor med A77 si at Sony har tjent på å tenke selv. Bildekvaliteten er jevnt over god, tempoet likeså, og menysystemet kan vanskelig forbedres. Søkeren er uten tvil den beste elektroniske søkeren som er å få i skrivende stund, og A77 har heller ikke akkurat mange konkurrenter som også kan tilby innebygget GPS. På alle disse områdene ligger A77 og Sony helt i front av hva som kan kjøpes for penger på systemkamerafronten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riktignok er det et par fluer i suppen. De er for det meste ikke alvorlige, men de får oss til å stusse litt og undres over hvilke andre fluer det er som vi ikke har funnet. Batterikapasiteten er for svak, for eksempel, og den klønete implementeringen av mappesystemet er merkelig for å si det mildt. Bildestøyen på høy ISO, med de følger den får er også litt urovekkende, men ikke akkurat overraskende brikkens oppløsning tatt i betraktning.Likevel er det ingen tvil om at vi vil anbefale A77. Sony har med dette for det meste levert et solid stykke arbeid - FOR solid til at det ikke kan anbefales, men som vanlig ikke til alle. A77 er et kamera for de som vet hva de skal ha, og som har brukt et systemkamera før.

Valuta for pengene

Tett oppunder 10 000 er ingen ublu pris for et kamera som A77, men utpreget billig er det heller ikke. Sett i forhold til oppløsningen er det imidlertid ingen andre som kan tilby noe lignende, bortsett fra Sony selv. Er man imidlertid forberedt på å jenke litt på krava når det gjelder de spesielle A77-mulighetene er det muligheter for å gjøre varp, så med mindre du på død og liv MÅ ha akkurat det A77 tilbyr, bør du lese over vår alternativsliste nedenfor.

Styrker og svakheter

Markedets beste elektroniske søkerLett å starte videoopptak ved et uhell
Solid bygget og ligger godt i håndenLett å trykke feil på joysticken
Film og stillbilder legges i ulike mapperMappeløsningen er klønete implementert
Høyt opptakstempoIkke like raskt som Sony påstår
Velorganisert menysystemSvakt batteri
Innebygget GPSMye bildestøy på høy ISO
God detaljgjengivelse på lav ISODynamikkomfang reduseres av mye bildestøy

Passer for:

  • Brukere som trenger høyt opptakstempo for en forholdsvis rimelig penge.
  • Brukere som ønsker seg Sonys mest avanserte systemkamera.
  • Brukere som vil ha det mest høyoppløselige APS-C-kameraet i handelen.

Passer ikke for:

  • Brukere som skal ha sitt første systemkamera.
  • Brukere som vektlegger størrelse og vekt over det meste annet.
  • Brukere som ikke vil ha elektronisk søker.
  • Brukere som er avhengige av mange bilder per batterilading.

Alternativer

Sony A77 har en del unike ting ved seg som gjør at det nesten ikke finnes helt overlappende alternativer, men her er noen muligheter vi vil anbefale at du sjekker ut:

  • Canon EOS 7D: Omtrent samme pris, men litt lavere oppløsning enn A77 og ikke like raskt. Til gjengjeld får man tilgang til Canons svært gode objektivutvalg.
  • Canon EOS 5D Mark II: Bedre bildekvalitet med betydelig dyrere og tregere. En gammel modell som for noen likevel kan være et mulig alternativ til A77 etter hvert som prisen synker ytterligere.
  • Sony Nex-7: Sonys speilløse toppmodell som har samme bildebrikke som A77, og tilnærmet samme opptakstempo. Et lite hakk billigere er det også, men man må ha adapter for å kunne bruke den samme optikken som A77.
  • Olympus OM-D E-M5: Nytt kamera fra Olympus som ikke er på markedet ennå. Ca 2/3 av A77s oppløsning, men likevel svært god bildekvalitet i følge ryktene.
  • Sony SLT-A65: A77s lillebror med mye av den samme funksjonaliteten. Ikke værebeskyttet og med mindre påkostet fokussystem, men bedre batterikapasitet og det til rundt 2000 kroner mindre enn A77.
  • Nikon D7000: Nikons beste cropkamera har allerede blitt nesten en legende, og er fremdeles svært bra. En del lavere oppløsning og tempo enn A77, men likevel med svært god bildekvalitet.
  • Canon EOS 60D: Tregere enn 7D men med tilnærmet samme bildekvalitet, og med hengslet skjerm, og til en lavere pris.
  • Pentax K-5: Samme oppløsning som Nikon D7000 men med Pentax' legendariske byggekvalitet, til ca samme pris som Nikon D7000 og Sony A65.

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her