Oljefondet investerer i atomvåpen

Finansminister Sigbjørn Johnsen og statsminister Jens Stoltenberg under regjeringens budsjettkonferanse på Thorbjørnrud Hotel søndag. (Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix)
Finansminister Sigbjørn Johnsen og statsminister Jens Stoltenberg under regjeringens budsjettkonferanse på Thorbjørnrud Hotel søndag. (Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix)

Oljefondet investerte i 2011 over 4 milliarder kroner i selskaper som produserer atomvåpen. Dette er klart i strid med fondets etiske retningslinjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fondets etiske retningslinjer heter det at fondet ikke skal investere i selskaper som «selv eller gjennom enheter de kontrollerer produserer våpen som ved normal anvendelse bryter med grunnleggende humanitære prinsipper».

Likevel har fondet i 2011 plassert 4,4 milliarder kroner i fem selskaper i Storbritannia, Frankrike og USA som deltar i produksjon av atomvåpen, skriver Klassekampen.

Les også: Knytter oljefondet til etnisk rensing

Ifølge Oljefondets egen årsrapport har fondet investert i selskaper som utvikler nye ubåter med atomvåpen for det britiske forsvaret, nye atommissiler for den franske hæren, design, produksjon og utvikling av atommissiler for det britiske forsvaret og modernisering av atomstridshoder.

– Den norske regjeringen har uttalt at den ønsker et totalforbud mot atomvåpen. Ved å investere i atomvåpenprodusenter bidrar Oljefondet til å vedlikeholde, legitimere og dermed også sannsynliggjøre bruk av atomvåpen, sier Magnus Løvold, kampanjekoordinator i antiatomvåpenorganisasjonen Ican Norge.

Les også: Har tappet oljefondet for 420 milliarder

Når de etiske retningslinjene ble innført i 2005 trakk fondet seg ut av åtte selskaper som produserte kjernevåpen. I 2007 trakk fondet seg ut av ytterligere to kjernevåpenprodusenter, begge gangene etter påbud fra Finansdepartementet.

Finansdepartementet har ikke hatt mulighet til å kommentere opplysningene.

Les flere nyheter

Personvernpolicy