Dette kan redde Rec i Norge

Rec's fabrikk på Herøya (foto: Scanpix).
Rec's fabrikk på Herøya (foto: Scanpix).

Akkurat nå vurderer styret i solenergiselskapet Rec om waferproduksjonen i Norge skal legges ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styret i Renewable Energy Corp (Rec) er akkurat nå samlet for å vurdere om selskapet skal fortsette med produksjon av silisiumsskiver (wafere) i Norge. I løpet av det siste året har store deler av produksjonskapasiteten i fabrikkene på Herøya i Telemark og Glomfjord i Nordland blitt stengt ned.

I løpet av fjoråret mistet 700 ansatte i Norge jobben, mens 265 er permittert.

I forbindelse med kvartalspresentasjonen i februar i år åpnet imidlertid konsernsjef Ole Enger i Rec for at produksjonen i Norge kan bli videreført.

- Videre prisøkninger og videre kostnadsreduksjoner må til for at vi skal fortsette å produsere i Norge, sa Enger den gangen.

Kan reddes

Ifølge Varden kan nettopp store kostnadsreduksjoner og bedring i solcellemarkedet føre til at produksjonen blir videreført ved fabrikken på Herøya. Ifølge avisen vil de ansatte bli informert om styrets beslutning på et allmøte i morgen klokken 08.00.

* Ifølge det Varden omtaler som «etterrettelige kilder» vurderer styret å videreføre produksjonen på Herøya etter en kostnadsreduksjon på 30 prosent. Herøya-fabrikken skal nå være like effektiv som Recs gigantanlegg i Singapore.

* I tillegg skal fabrikken på Herøya ha utviklet en ny teknologi som vil gi wafere med bedre soldekningsgrad.

* Dessuten kan også bedring i markedet for solcellemoduler, samt slukne lagre i Europa, være med på å sikre videre drift i Norge.

Før fjorårets nedstengninger jobbet det 750 personer på totalt fire produksjonslinjer på Herøya. I dag er det kun produksjon i en av linjene. Ifølge Varden jobber det nå i underkant av 200 ansatte på fabrikken, mens 170 er permittert.

Vinn eller forsvinn

I forbindelse med kvartalspresentasjonen tidligere i år ga konsernsjef Ole Enger de Rec-ansatte frist til slutten av mars med å få på plass teknologiforbedringen.

- Dette er noe vi har drømt om å klare lenge, å produsere høyeffektive wafere langt billigere enn til nå. Det har vi nå klart ved testsenteret på Herøya, også i stor skala, sa Enger til Dagens Næringsliv den gangen.

Ifølge Enger vil den nye metoden vil kutte kostnadene med ti prosent, noe som vil få den norske produksjonen av silisiumskiver over i pluss på ren drift, som er målelinjen for vinn eller forsvinn.

Ifølge DN hadde Rec imidlertid allerede i februar satt igang den formelle prosessen som må til før full avvikling i Norge kan gjennomføres. Fylkeskommunene i Telemark og Nordland er varslet om full nedleggelse ved henholdsvis Herøya og Glomfjord. Dermed vil fabrikkene bli lagt ned raskt dersom målet ikke blir nådd.

Les også:

REC permitterer 200 på Herøya og varsler omsetningsras

- Større prisfall enn mange hadde ventet

Brudevold blar opp for å beholde utsikten

20 punkter som kutter skatten

Les flere nyheter her

Personvernpolicy