Potetbevegelse herjer Hellas

REDNINGEN: Lokale innbyggere i byen Karditsa kjøper billige poteter av en lokal bonde under et av potetbevegelsens mange arrangamenter. (Foto: EPA)
REDNINGEN: Lokale innbyggere i byen Karditsa kjøper billige poteter av en lokal bonde under et av potetbevegelsens mange arrangamenter. (Foto: EPA)

Greske forbrukere og produsenter kutter mellomleddet for å komme seg gjennom den økonomiske krisen som preger landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har blitt døpt potetbevegelsen i utenlandske medier; tonnevis med jordbruksprodukter har den siste måneden blitt solgt direkte fra greske bønder til pengelense landsmenn.

Ifølge den greske markedsføringsprofessoren Christos Kamenides, ved universitetet i Thessaloniki, er dette starten på noe stort.

- Alle tjener på det, unntatt mellommannen som kun driver opp prisen. Forbrukerne får kvalitetsprodukter til en tredjeldel av prisen de normalt må betale, og produsentene får pengene direkte, forklarer han til The Guardian.

24 tonn poteter revet vekk

Og opplegget er like enkelt som det er genialt. Kamenides kontakter rådhuset i den enkelte kommune, og ber dem annonsere et jordbruksmarked.

Innbyggerne bestiller så det de måtte ønske av råvarer. Kommunen videreformidler mengdene til Kamenides og hans folk, som igjen kontaker lokale bønder for å se om behovene kan dekkes.

Så avtales sted og tid slik at kjøperne og selgerne i fellesskap kan møtes, for å utveksle varer og penger.

Under et slikt marked forrige måned, i nærheten av Thessaloniki, ble 24 tonn poteter utsolgt i løpet av fire dager.

Les også: Norske sjeføkonomers dom over Hellas

- Dette er redningen

Til The Guardian forteller Elisabet Tsitsopoulou, som er blant dem som har benyttet seg av tilbudet, at tiltaket er ekstremt kjærkomment for mange grekere som knapt har penger til mat.

- Lønningene her er veldig lave, og fortsetter å minke, samtidig som prisene på varer ser ut til å bli værende på sitt gamle nivå, forteller hun.

Også produsentene er storfornøyde med opplegget. Apostolos Kasapis legger ikke skjul på at det er fint å få pengene rett på bok. Landets bankvesen har han, forståelig nok, ikke særlig tiltro til lenger.

- Profitten er kanskje ikke like stor som den ellers ville vært, men i disse krisetider er det å få pengene med en gang helt avgjørende, sier han til The Guardian.

Les også: - Hellas fortsatt ikke i mål

Ny økonomisk modell

Nå håper mange grekere at Kamenides sitt prosjekt kan skape grobunn for en ny, økonomisk modell når det gjelder kjøp og salg av det mest grunnleggende innen råvarer.

Ifølge The Guardian mener også flere økonomer at potetbevegelsen er et glimrende eksempel på et tiltak som kan være akkurat det Hellas befolkning trenger for å komme ut av den særs negative spiralen landet er inne i.

Håpet er at den nye krisepakken til Hellas, på 130 milliarder euro, kan skape en mer stabil økonomisk oppgang på sikt. Klarer ikke landet det, vil neppe en potetbevegelse kunne redde Hellas fra total kollaps.

Les også: Historisk nedskriving redder gresk krisepakke


Les flere nyheter

Personvernpolicy