Slik finner du riktig varmepumpe

Det anbefales ikke å prøve å montere en luft-til-luft-varmepumpe selv. Foto: Mitsubishi Electric
Det anbefales ikke å prøve å montere en luft-til-luft-varmepumpe selv. Foto: Mitsubishi Electric

Hvilken luft-til-luft-varmepumpe du bør velge, avhenger blant annet av klimaet der du bor. Kjøper du feil varmepumpe, risikerer du at besparelsen blir liten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan være mye å spare på å installere en varmepumpe i boligen. Men dersom man velger feil varmepumpe i forhold til temperaturen der man bor, kan besparelsen bli minimal, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

Les også: Dette gir deg best effekt av varmepumpen

For å hjelpe forbrukerne på vei med å ta et riktig varmepumpevalg, har Forbrukerrådet laget en varmepumpeguide med utgangspunkt i testene til svenske Energimyndigheten.

Kuldebegrensning

Energimyndigheten har testet 35 luft-til-luft-varmepumper siden 2005, og Forbrukerrådet har analysert resultatene til varmepumpene som har blitt testet tre ganger eller mer.

Produsentene av varmepumper reklamerer med hvor mye varme en pumpe produserer i forhold til strømbruk. Men dersom det er mange kuldegrader ute, klarer ikke nødvendigvis varmepumpen å produsere like mye varme som produsentene lover.

Les også: Du tjener inn varmepumpen innen fem år

Når du skal gå til innkjøp av en varmepumpe, må du derfor ta utgangspunkt i hvor kaldt det er i januar der du bor, i tillegg til årsmiddeltemperaturen og energibehovet ditt. Hvordan du kan finne frem til disse tallene, kan du se i Forbrukerrådets guide.

Finn riktig modell

Etter at du har funnet frem til tallene vi nevnte i forrige avsnitt, kan du finne en varmepumpe som passer for deg i denne tabellen som Forbrukerrådet har laget.

Merk at du ikke finner alle varmepumper på markedet i denne tabellen. Her finner du de varmepumpene som er testet tre ganger eller mer av Energimyndigheten, og som også blir solgt i Norge.

Les også: – Varmepumpetester skal gi bra kjøpsgrunnlag

De varmepumpe-modellene som totalt sett har kommet best ut i Energimyndighetens tester er IVT Nordic Inverter 12 KHR-N og Mitsubishi Electric FD Heat Kirgamine 6,6. Førstnevnte leverer svært bra resultater i alle de seks årsvarmefaktor-scenariene, mens Mitsubishi-modellen er helt overlegen på varmeeffekt.

Ikke monter selv

Du må regne med å betale mellom 15.000 og 25.000 (inkludert montering) for en god luft-til-luft-varmepumpe, skriver Forbrukerrådet.

Det anbefales ikke å montere varmepumpen selv.

- Å montere en varmepumpe krever mye spesialverktøy og det er fare for alvorlige personskader om dette ikke gjøres riktig. En feilmontering vil føre til at varmepumpen blir mindre effektiv og at levetiden blir kortere. Overlat derfor installasjonen til en autorisert forhandler for en av de kjente merkene, eller en forhandler godkjent av Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) sier Einar Gulbrandsen, informasjonssjef i NOVAP til ABC Nyheter.

Les også: Velg riktig metode for energisparing

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy