Stadig flere legger inn bud på én krone

Eiendomsmeglerforbundet mener at bransjen må ta en diskusjon om bruken av énkronesbud. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Eiendomsmeglerforbundet mener at bransjen må ta en diskusjon om bruken av énkronesbud. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Ifølge eiendomsmeglerne blir det stadig vanligere å legge inn bud på én krone på boligvisning. - Uheldig hvis man lar denne praksisen skli videre, mener Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et hett boligmarked i storbyene blir det stadig vanligere å legge inn énkronesbud, mener leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Christian V. Dreyer.

– Tilfeller med énkrones bud har eksistert i flere år, men nå som det har blitt mer vanlig, må vi ta en diskusjon på dette i bransjen, sier Dreyer til Aftenposten.no.

Unntak fra skriftlig bud

Årsaken til at det har vært åpning for å gi et så lavt åpningsbud, er at boligkjøper skal ha mulighet til å legge inn bud, selv om han eller hun er forhindret fra å gi et skriftlig bud dagen etter. I dag sier regelverket at det første budet man legger inn, skal være skriftlig.

Se opp for lokketilbud på visning

Men Dreyer mener nå altså at både forbrukere og meglerne tøyer strikken når det kommer til denne praksisen, og at énkronesbudene brukes i eskalerende grad.

– «Ikke så nøye»

Også Forbrukerrådet stiller seg tvilende til bruken av denne type budgivning ved salg av bolig.

– Det er uheldig hvis man lar denne praksisen skli videre, da vil det lett oppfattes som at det å gi bud ikke er så nøye, og man risikerer å legge igjen bud på flere visninger samtidig, sier Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet til Aftenposten.

Les også: Unngå disse tabbene når du skal selge bolig

Han mener også at det kan bli større usikkerhet med hensyn til dokumentasjonen ved budrunder som starter med slike pro forma-bud.

Pensjonistpar følte seg lurt

Aftenposten viser også til en sak som gikk i lagmannsretten nylig: Et pensjonistektepar hadde blitt oppfordret av megler til å legge inn et bud på én krone på visning - men endte så opp med krav om å kjøpe leiligheten til 2,3 millioner kroner.

Årsaken var at megler mente at pensjonistparet riktignok hadde lagt inn bud på én krone, men at de hadde blitt muntlig enig med megler på visningen om å kjøpe leiligheten for 2,3 millioner.

Les også: Dette må du sette igjen ved boligsalg

Paret var ikke interessert i leiligheten, og fikk medhold i retten i at de skulle slippe å betale boligselger erstatning på 350.000 kroner for at de ikke kjøpte leiligheten.

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden