Tapte 86 milliarder i fjor

- Vi kjøpte fra sommeren og ut aksjer for mer enn 150 milliarder kroner i Europa, sier NBIM-sjef Yngve Slyngstad (foto: Scanpix).
- Vi kjøpte fra sommeren og ut aksjer for mer enn 150 milliarder kroner i Europa, sier NBIM-sjef Yngve Slyngstad (foto: Scanpix).

Europeiske aksjer var en elendig investering for Oljefondet i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Oljefondkalkulator
Oljefondskalkulatoren viser deg hvordan Oljefondet virker, og du kan regne ut hvor stor «din» andel er av den.

Oljefondet
Les mer om Oljefondet.

Oljekalkulator
Kalkulatoren beregner effekten av prisendringer på oljeprisen for den norske stat.

- Resultatet gjenspeiler utviklingen i kapitalmarkedene, som i 2011 var preget av store aksjefall og økende usikkerhet rundt statsgjeld i euroområdet, sier Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Statens pensjonsfond utland (oljefondet) på vegne av Finansdepartementet.

Oljefondet tapte 86 milliarder kroner ifjor, noe som tilsvarer en negativ avkastsning på – 2,5 prosent. Samlet var resultatet 0,1 prosent lavere enn avkastningen på fondets referanseindekser.

Oljefondet fikk tilført 271 milliarder kroner fra staten ifjor, det høyeste beløpet siden 2008.

Mer enn halvparten av fondet i Europa

Aksjeinvesteringene trakk fondets avkastning ned. På disse investeringene hadde fondet en avkastning på – 8,8 prosent. Hele 60 prosent av fondets investeringer står i aksjer, etter at fondet vektet seg kraftig opp i aksjer i årene 2007- 2009. I august begynte fondet å kjøpe seg opp i igjen i aksjer, for første gang på to år.

Det er i stor grad kursfall i europeiske aksjer som har gitt det dårlige resultatet. Fondet hadde halvparten av sine aksjer i Europa ved utgangen av året, og fondet kjøpte aksjer for totalt 185 mrd fra juni til november, storparten i Europa.

- Vi kjøpte fra sommeren og ut aksjer for mer enn 150 milliarder kroner i Europa. Med noe over halvparten av fondet investert i Europa, har vi en betydelig interesse av at myndighetene lykkes i å håndtere de store strukturelle og monetære utfordringene som eurolandene står overfor, sier Slyngstad.

Les: Oljefondet ønsker færre og større investeringer

3.312 milliarder kroner

Renteinvesteringene til oljefondet fikk en avkastning på 7 prosent, hjulpet av prisoppgang på statsobligasjoner fra land som USA, Storbritannia og Tyskland.

Markedsverdien av fondet steg iløpet av fjoråret med 234 milliarder kroner til 3.312 milliarder kroner. Kronekursen svekket seg mot flere av valutaene fondet investeres i, og det økte isolert sett markedsverdien med 49 milliarder kroner.

Oljefondet utvikling de siste årene

2008 var oljefondets dårligste år. Da tapte fondet 633 milliarder kroner, målt i internasjonal valuta.

I 2009 gjorde imidlertid oljefondet comeback med det beste året i fondets historie. Iløpet av dette året var avkastningen 613 milliarder kroner. Det tilsvarer en avkastning på 25,6 prosent.

I 2010 var avkastningen på 9,6 prosent, tilsvarende 264 milliarder kroner. Det var oljefondets femte beste år.

Les om fjorårets resultat her: Oljefondet er verdt 3.077 milliarder kroner

Les: Slik investerer oljefondet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden