Forbrukerøkonom ber kvinner våkne

Forbrukerøkonom fra Nordea, Christine Warloe (foto: Nordea).
Forbrukerøkonom fra Nordea, Christine Warloe (foto: Nordea).

- Enkelte kvinner må få av seg de rosa solbrillene og ta ansvar for egen økonomi, mener forbrukerøkonom Christine Warloe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea ser med bekymring på at mange kvinner drar kortet i interiørbutikker istedenfor å investere i fast eiendom, skriver Dagens Næringsliv. - Man kan ikke bygge en bolig av pledd og puter. Det kan være en felle. Mens mannen bruker sine penger på selve boligen, handler hun inn det som pynter opp, sier Warloe til avisen.

En undersøkelse Synovate har gjort blant gifte og samboende på oppdrag for Nordea viser en klar tendens: Kvinner betaler mest for gaver, dagligvarer, interiør, klær & sko, mens mannen betaler for boliglån og bil.

Ifølge Warloe risikerer kvinnen å sitte igjen med et svært kort strå dersom forholdet går i oppløsning. - En potensiell bombe Spesielt samboere må være på vakt, mener hun.

– Det er en potensiell bombe

Kvinnen betaler for de tingene som blir oppspist, utslitt og utpakket, det vil si mat, klær og gaver. Mannen derimot har tatt ansvar for forhold rundt boligen og andre «tyngre poster» i økonomien.

Hun påpeker at selv om mange par er økonomisk likestilte, så er det fortsatt slik at kvinner generelt kommer dårligst ut ved et samlivsbrudd.

– Enkelte kvinner må få av seg de rosa solbrillene og ta ansvar for egen økonomi. Uten eierandel i bolig og en inntekt til å leve av, kan man fort ende opp som fange i et samliv som ikke fungerer, fordi man ikke har mulighet til å starte et nytt økonomisk uavhengig liv på egen bopel. Disse kvinnene lever i praksis på 50-tallet, ikke i 2012, sier Warloe til Dagens Næringsliv.

Brotkorbs økonomiråd

Også Høyre-feminist Julie M. Brotkorb (37), som var gift med investor Tore Aksel Voldberg, advarer kvinner mot å bli økonomisk avhengige av sine menn.

Brotkorb forteller til Dagens Næringsliv at da hun var gift med Voldberg fikk hun ofte spørsmål om hvorfor hun jobbet da hun hadde «så fine muligheter til å være hjemme».

Brotkorbs råd til kvinner som vil være hjemme - eller jobbe redusert, er blant annet å sørge for at du ikke blir økonomisk avhengig av partneren, ta mannen din med til advokat og bli enige om en ektepakt der du sikres kontraktsmessig i tilfelle samlivsbrudd, vurder om noen av deres felles eiendeler bør settes som ditt særeie og ønsk deg en privat pensjonsforsikring til jul.

I tillegg bør kvinner bruke forhandlingsteknikk på hjemmebane, slik man gjør i næringsllivet og alle bør være oppmerksomme på hersketeknikk.

Les mer om «økonomisk brudd» på side 24-27 i Dagens Næringsliv fredag.

Les også:

- Hallo, eksmannen din er død, jeg vil gjerne dele pensjonen med deg

"Alt" du lurte på om gjenlevendepensjon

- Hva skal barna mine med 2-3 millioner når de er 60?

Utleiedel betaler villadrømmen

- Bedre å legge investeringen i bolig enn i madrassen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden