- Mange bedrifter blir berget av dette

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Markets. Foto: Scanpix
Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Markets. Foto: Scanpix

Sjeføkonom Jan Andreassen var den eneste som tippet at Norges Bank ville senke renten. - Dette er god politikk, mener han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant 12 økonomer kontaktet av TDN Finans før dagens rentebeslutning sa 11 at de trodde Norges Bank ville la renten bli stående på 1,75 prosent.

Kun sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Markets tippet riktig: sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjorde onsdag ettermiddag at renten kuttes med 25 punkter til 1,50 prosent.

- Mange bedrifter blir berget

Andreassen sier han støtter helt og holdent opp om sentralbankens politikk, fordi den bidrar til å svekke kronen og dermed hjelpe konkurranseutsatte industribedrifter som sliter med både eksportpriser og kostnadsnivå – samtidig som han mener rentekuttet ikke vil få for store konsekvenser for norske bedrifters og husholdningers lånelyst.

- Norges Bank vurderer det nå slik at et rentekutt kan gi viktige bidrag til industri og inflasjonsforventninger, uten at det truer den finansielle stabiliteten, sier han til DN.no.

- Mange bedrifter blir berget av dette, uten at man setter finansielle stabilitet i fare, og derfor er det en god politikk.

Kronen svekket seg kraftig umiddelbart etter rentekuttet. I skrivende stund koster en euro 7,57 kroner, hele ti øre mer enn før Norges Banks kunngjøring.

- Endrer ikke låneatferden

Andreassen forklarer avveiningen med at et par prosents svekkelse på valutakursen kan utgjørde redningen for de «ganske mange» bedriftene, særlig på landet, som er på randen av konkurs. Samtidig mener han at en kvarting fra eller til på bedriftene og husholdningens lån ikke har like stor effekt, og dermed ikke vil øke kredittveksten i Norge.

- Det betyr lite for små bedrifter om du betaler 4,8 fremfor fem prosent, og jeg tror faktisk heller ikke at å betale 3,5 fremfor fire prosent på et boliglån får husholdningen til å endre radikalt på låneatferden. Så jeg tror faktisk ikke en kvarting vil endre den finansielle stabiliteten, sier han.

- Godt signal til markedet

Andreassen mener at Olsen uansett ville vært nødt til å kutte styringsrenten, fordi kronen ville fortsatt å styrke seg slik den har gjort de siste månedene.

- Kanskje ikke i morgen, men etter hvert, kanskje til 7,30 eller 7,20 mot euroen, og markedet ville lurt på hvor det er Norges Bank egentlig kutter. Jeg tror det er et veldig godt signal til valutamarkedet, at rundt 7,40 er det en smertegrense for Norges Bank, også i årene fremover.

Les også:

Kutter renten

«Herregud for en dårlig kommunikasjon fra Norges Bank»

- Dette er helt klart ulovlig i Norge

Nå faller kronen

Les flere nyheter her