Bildeling kan gi billig bilbruk for byfolk

Bilene i en bilpool er sentralt plassert i byene, slik at  man lett kan komme seg til den reserverte bilen med kollektivtransport. Foto: Colourbox.com
Bilene i en bilpool er sentralt plassert i byene, slik at man lett kan komme seg til den reserverte bilen med kollektivtransport. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å være bileier kan bli både dyrt og upraktisk for mange som bor i by. For dem kan det være en mulighet å melde seg inn i et bilkollektiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mange, særlig i byene, som ikke har bil. Bor man sentralt, og synes kollektivtransporten fungerer tilfredsstillende, blir det dyrt å eie en bil som man sjelder bruker. En del steder er det også dårlig med parkeringstilbud til bilen.

Men noen ganger, for eksempel dersom man skal gjøre større innkjøp eller skal på helgetur med familien, kan det være kjekt å ha en bil. Dette er fullt mulig å få til uten at man må kjøpe en bil eller kjenne noen som vil låne bort bilen sin. I de største byene finnes det nemlig bilpooler eller bilkollektiv.

Slipper kostnader

Disse ordningene går ut på at et større antall biler er plassert ut sentralt i byen, og så kan medlemmer av poolen/kollektivet dele på dem. Medlemmene kan da reservere og bruke bilene på times- eller døgnbasis - eller en hel helg, hvis man skal reise bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Så mye faller bilen i verdi

De som eier en bil vet at det er mer enn bare bruken av bilen som er dyrt. Kostnadene kan bli store når man regner med avgifter, forsikring og vedlikehold. Ved å være medlem av en bilpool slipper man unna med å betale for medlemskap og bruk av bilen.

Prøv vår bilkostnadskalkulator

Utvider bilpool-tilbudet

Leiebilselskapet Hertz, som er blant aktørene på bilpool-markedet, tror det blir stadig flere som kommer til å benytte seg av tilbudet fremover.

- Bilpoolene er et viktig supplement til kollektivtrafikken. Iblant kan det være enklere, billigere eller helt nødvendig å disponere en egen bil et par timer eller dager. Privat eller i forbindelse med jobb. Etter hvert som Oslo fortettes, vil vi se flere og større bilpooler, sier Trygve Simonsen, adm. direktør for Hertz i Norg, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De utvider derfor sitt eksisterende bilpool-tilbud i Oslo, og planlegger enda flere bilpooler i hovedstaden - blant annet i den voksende bydelen Bjørvika.

Du finner lenke til Hertz og andre aktører lenger ned i artikkelen.

Bildelings-priser

Det er ikke så lett å si akkurat hvor mye det koster deg å være med i en bilpool, fordi de forskjellige aktørene opererer med forskjellige priser, og det også avhenger noe av hva slags bil (for eksempel småbil, mellomklassebil eller varebil) du har behov for.

Les også: Haster med å betale årsavgiften

Du må kanskje regne med rundt en hundrelapp eller to i måneden for medlemskap. I enkelte av bilkollektivene må du også betale en andel ved innmelding eller et etableringsgebyr - dette kan koste fra noen hundrelapper til et par tusen kroner. Andelsbeløpet får du tilbakebetalt ved utmelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter må du ut med alt fra 20 kroner (de minste bilene) i timen til opp mot nærmere 70 kroner, i tillegg til 2,50-4,50 kroner per kilometer du kjører. Timeprisen er gjerne lavere på kvelden.

Døgn- og helgeleie

Hos Hertz opererer de også med en «Pay & Go»-løsning, hvor du ikke betaler noen fast medlemsavgift, men du må da betale samme timepris uansett når på døgnet du bruker bilen.

Det er også mulig å leie bilen for ett døgn eller for en hel helg. Hos Hertz for eksempel kan du leie bilen for en helg fra 500-600 kroner, mens døgnprisen hos Bilkollektivet er på en par-tre hundre kroner (døgnprisen blir høyere etter det femte døgnet).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må planlegge litt

Et minus med bilpool kan vært at det enkelte ganger kan være vanskelig å få tilgang på bil akkurat når man trenger den.

Trenger du bil for eksempel i noen av langhelgene i mai eller i andre ferier/høytider, bør du planlegge og reservere bil god tid i forveien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Priseksempler

Vi har laget to priseksempler på hva det koster per år for et gitt bruk. Poolene har forskjellig prisstruktur slik at andre eksempler kan gi andre resultater.

Det kan også være forskjeller på bilmodellene - i vårt eksempel har vi tatt utgangspunkt i en C-klasse-bil.

I eksempel 1 leier bilpoolmedlemmet bil ti ganger i helgene. Distansen er 400 kilometer tur/retur per gang.

BybilHertzBilkollektivetBildelringen
Per helg6.6505.0004.0006.480
Per km10.95013.50011.60010.000
Medlemskap1.2002007501.500
Bestillgsgebyr4002500300
Sum19.20018.95016.35018.280

I eksempel 2 leier medlemmet bil midt på dagen på hverdager. Antall leier er 20, leietid er fem timer, og distanse tur/retur er 30 kilometer.

BybilHertzBilkollektivetBildelringen
Timepris9.5005.8003.2001.800
Km-pris02.4001.6801.500
Medlemskap1.2002007501.500
Bestillingsgebyr8005000600
Sum11.5008.9005.6305.400

Bilkostnadskalkulator

Dersom du er i tvil om du bør kjøpe bil eller melde deg inn i et bilkollektiv, kan vår bilkostnadskalkulator kanskje hjelpe deg litt på vei - i hvert fall med den økonomiske siden av dilemmaet.

Med bilkostnadskalkulatorenren kan du beregne hvor mye en egen bil koster deg i året. Her kan du for eksempel legge inn antatt årlig kjørelengde og pris for bilen. Dersom du mest sannsynlig kommer til å bruke bilen lite, er det for eksempel trolig at det vil være smart å kjøpe en brukt og ikke altfor dyr bil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan også se på et par ferdige eksempler på hva det koster i året med henholdsvis en ny og en fem år gammel bil i denne artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter kan du sammenligne dine resultater fra bilkostnadskalkulatoren med bilpool-priseksemplene vi har laget ovenfor, og se hva som vil lønne seg best for deg. Dersom bruksmønstrene vi har tatt utganspunkt i over ikke passer for deg, må du nesten klikke deg inn på bilpoolaktørene under, og lage dine egne eksempler basert på deres prislister.

Her finner du bilpool-aktørene

Du kan lese mer om fremgangsmåten for bildeling, og priser og regler for de enkelte bilpool-aktørene ved å klikke deg inn på lenkene under:

Hertz Bilpool (stasjoner i Oslo)

Bilkollektivet (Oslo, Stavanger, Kristiansand, Tromsø)

Bildeleringen (Bergen)

Bybilen (Drammen)

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her