Test: Samsung Galaxy Tab 7.7

Et nettere nettbrett finner du ikke

Samsung Galaxy Tab 7.7 (FOTO: AMOBIL)
Samsung Galaxy Tab 7.7 (FOTO: AMOBIL)

Samsungs slankeste nettbrett har en gedigen AMOLED-skjerm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkfølsom uten taster

Størrelse:196,7 x 133 x 7,9 mm

Vekt: 335 gram

Skjerm: Super AMOLED HD, 7,7 tommer, 1280 x 800 piksler, kapasitiv trykkskjerm, 16 mill farger

Snarveistaster: Ingen

Inn-/utganger: Micro-USB med HDMI-signal, minijack

Kortplass: Micro-SD (Inntil 32 GB)

Eksternt antenne-uttak: Nei

Menysystem: Android 3.2 Honeycomb

Pris: 5000 kroner (veiledende)

Pluss:

+ Meget stor og fin Super AMOLED-skjerm

+ Meget god musikkspiller

+ Tyverisikring med sporing

+ Flash-støtte

+ Kraftig prosessor

+ 16 GB minne og støtte for minnekort

+ Gode underholdningstjenester

+ Aktiv støyreduksjon

Minus:

- Litt for stor for lomma

- Ikke egen HDMI-port

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Nå er Samsung Galaxy Tab 7.7 endelig klar for markedet.

Kommer uten Ir-port

Vi har hatt gleden av å korte ventetiden med jevnlig fikling på en prototyp av det nye nettbrettet. Nå er salgsversjonen klar, og vi har testet den.

Det er ikke så mye som er endret i løpet av tiden som er gått siden vi første gang så dette nettbrettet. Den mest åpenbare forandringen er at Ir-porten på prototypen ikke kom med til salgsversjonen. I tillegg er det kommet en notat-appliaksjon, og applikasjonene for pennenotat og videoredigering har fått norske navn.

Stor AMOLED-skjerm

Nettbrettet har en AMOLED-skjerm som måler 7,7 tommer diagonalt. Størrelsesforholdet er 16:9, det samme som på forgjengeren Samsung Galaxy 7 , og storebror Samsung Galaxy 10.1.

Skjermoppløsningen er på 800 x 1280, som er nok til at du kan vise HD-video med full oppløsning (720p).

Samsung Galaxy tab 7.7 har mye tilfelles med Samsung Galaxy Note. Skjermoppløsningen er den samme, men pikslene sitter naturlig nok tettere på Note, der alle skal få plass på en 5,3-tommer stor skjerm.

Du kan ikke bruke skjermpenn på Galaxy Tab 7.7, slik du kan på Note. Det er ingen tast under skjermen, ettersom Tab 7.7 har operativsystemet Android 3.2 (Honeycomb), mens Note kjører Android 2.3.5 (Gingerbread). Men prosessor, grafikkbrikke og minne er identisk på de to.

Minner om iPad

En 7.7 tommer stor Super AMOLED Plus-skjerm er naturligvis med på å tekke opp helhetsinntrykket av Galaxy Note 7.7. Det er likevel baksiden som skiller 7.7 mest fra resten av Galaxy Tab-familien. Det store dekselet i børstet aluminium tar seg langt bedre ut enn plasten Samsung har brukt til nå. Samtidig må Samsung leve med at Tab 7.7 sammenliknes med iPad. Det er noen markante forskjeller, som at Galaxy Tab 7.7 har mindre skjerm og sølvgrå plastfelter øverst og nederst.<7p>

Men likhetstrekkene er likevel mange. Så har også Apple gjort sitt ytterste for å stoppe salget av dette nettbrettet.

Ikke for lomma

Bredden på Samsung Galaxy Tab 7.7 er tett på 20 cm. Den er riktig nok tynnere enn sin forgjenger, galaxy Tab 7, men den ekstra bredden gjør at vi ikke lenger får plass til nettbrettet på innerlomma. Enda godt at såkalte citybags er kommet på moten, så også herrer kan ha en enkel liten skulderveske å putte dingsene sine i.

Hva som er den ideelle størrelsen på et nettbrett får være opp til den enkelte å avgjøre. Dette brettet er bare 7,9 millimeter tykt, og veier 340 gram. Til sammenlikning veier en iPad (2) 607 gram. Galaxy Tab 7.7 er lett. I tillegg er det enkelt å holde det med en hånd. Skjermen er stor nok til at du kan få en god surfeopplevelse, og det går også forholdsvis greit å skrive på skjermtastaturet. Samsung har lagt sitt eget brukergrensesnitt på Galaxy Tab 7.7. Dette er et rent og ryddig grensesnitt med gode tilpasningsmuligheter. Samung støtter flerfingerberøring, og har i tillegg en smart zoomefunksjon der du holder på begge sider av skjermen og vipper brettet til eller fra deg for å zoome. Menyene er enkle å finne frem i, og Samsung har gjort en god jobb med å integrere sosiale medier med kontakter og meldinger.

Les mer fra testen:

Teknologi og funksjoner

Multimedia

Samsung Galaxy Tab 7.7 er et lite og hendig nettbrett med svært god skjerm og god batteritid. Brettet er litt for stort til å passe i en vanlig jakkelomme, men glir fint ned i en veske. Den lave vekten og den gode batterikapasiteten gjør Galaxy Tab 7.7 til et utmerket reisenettbrett.

Fullverdig mobiltelefon

Galaxy Tab 7.7 har plass for SIM-kort, og kan brukes som en vanlig smartmobil. Du trenger egentlig ikke å ha en mobiltelefon i tillegg til Galaxy Tab 7.7, men de fleste vil nok finne det hensiktsmessig.

Brettet er utmerket for den som vil se film, lese e-post, følge med på sosiale medier eller surfe på Internett. Størrelsen gjør det litt mindre hensiktsmessig å bruke brettet til å ta notater eller skrive større mengder tekst. Dette kan kompenseres ved hjelp at et eksternt tastatur, men det må du i tilfelle kjøpe som ekstrautstyr.

Galaxy Tab 7.7 er et fullverdig nettbrett med plass for minnekort og mulighet for tilkobling av USB-enheter. For å koble til USB-dingser trenger du en adapter som koster et par hundrelapper. Den høye skjermoppløsningen gjør at du får like mye innhold på skjermbildet til dette nettbrettet som på storebror Galaxy Tab 10.1. Prosessoren er også raskere enn på Galaxy Tab 10.1.

Kameraet trekker ned

Det eneste vi opplever som litt under pari på Galaxy Tab 7.7 er kameraet. Det tar bilder med en oppløsning på 3,15 megapiksler, og bildekvaliteten imponerer ikke. Galay Tab 7.7 er heller ingen billig fornøyelse, med en prislapp som starter på rundt 4500 kroner i nettbutikkene.

Vi tror dette nettbrettet først og fremst vil bli populært blant brukere som allerede har et større nettbrett eller en lett og hendig bærbar PC for de litt tyngre oppgavene. Galaxy Tab 7.7 vil nok bli brukt for rask oppdatering på e-post, nyheter og sosiale medier, i tillegg til at den vil fungere som underholdningssentral. Vi snakker med andre ord om det samme bruksmønsteret som for en smartmobil, om enn uten at den vil bli brukt mye til mobilsamtaler.

Både óg

Galaxy 7.7 er både smartmobil og nettbrett. For noen vil den være det beste fra begge verdener, mens den for andre vil falle mellom to stoler. Vi antar at de fleste som kjøper dette brettet har en smartmobil fra før, og noen har sikkert også et større nettbrett.

I klassen for nettbrett i størrelsen rundt 7 tommer er konkurransen foreløpig nokså begrenset. Forløperen Galaxy Tab er et alternativ, men da med enklere skjerm og mye mindre prosessorkraft. Denne har falt kraftig i pris, og koster nå omtrent to tredeler av hva en Galaxy Tab 7.7 koster.

Et annet alternativ er Blacberrys PlayBook. Denne er rimeligere, men krever at du har en BlackBerry-mobil om du ønsker fullt utbytte av den.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden