Svalbard-smell på 1,5 milliarder

John Fredriksen (Foto: Scanpix)
John Fredriksen (Foto: Scanpix)

John Fredriksens forsøk på å bruke Svalbard som skatteparadis, kan bli dyrt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skattemyndighetene har ilagt Seadrill en skattesmell på nær 1,5 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Skatt Vest har sendt riggselskapet en skatteregning på 263 millioner dollar, tilsvarende nær 1,5 milliarder kroner, fremgår det av selskapets årsregnskap som ble lagt frem i forrige uke.

Her varsler styret, som ledes av hovedaksjonær John Fredriksen, at det er sterkt uenig i kravet og vil gå til sak mot skattemyndighetene i Norge. Samtidig anklages skattemyndighetene for å bruke skattereglene i strid med grunnloven, med tilbakevirkende kraft.

Seadrill er det andre store riggselskapet som ilegges milliardkrav fra norske skattemyndigheter. Økokrim har tiltalt Transocean og tre rådgivere for grovt skattesvik og har også fremmet erstatningskrav på 1,8 milliarder kroner.

Dette er kjernen i striden

John Fredriksens Seadrill var det første store selskapet som forsøkte å benytte Svalbards gunstige skatteregler for bedrifter. En skatteprosent på 16 betyr store besparelser når inntektene telles i milliarder.

Selskapet anslo selv at skattebesparelsen på å flytte til Svalbard var på 75 millioner dollar i 2007 alene.

Det norske skattemyndigheter reagerer på, er først og fremst verdsettelsen og tidspunktet for overføringen av riggene og kontrakten fra Fastlands-Norge til Svalbard. Seadrill mener kapitalgevinst på overføringen ikke skulle beskattes, mens Skatt Vest mener det motsatte. Striden står også om tidspunktet for overføringen.

Les også:

Spekulanter håver inn 3,2 milliarder dollar

Tok verv i studietiden, ble leder etterpå

Her sikrer Matz (25) seg en drømme-CV

Frykter Norge er i et «sveitsisk dilemma»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden