Strøm-Erichsen: – OUS-saken er veldig alvorlig

ALVORLIG TONE: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier anmeldelsen mot ved Oslo universitetssykehus (OUS) for menneskehandel er alvorlig. Her i samtale med direktør i Helsetilsynet, Lars E. Hanssen før fredagens høring på Stortinget om situasjonen ved OUS. (Foto: Scanpix)
ALVORLIG TONE: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier anmeldelsen mot ved Oslo universitetssykehus (OUS) for menneskehandel er alvorlig. Her i samtale med direktør i Helsetilsynet, Lars E. Hanssen før fredagens høring på Stortinget om situasjonen ved OUS. (Foto: Scanpix)

Saken som har ført til at Oslo universitetssykehus (OUS) er politianmeldt for menneskehandel, er veldig alvorlig, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Denne saken er veldig alvorlig. Først og fremst for disse tre sykepleierne, som jeg er glad for at nå har fått hjelp ved Oslo universitetssykehus. Jeg forventer at de blir ivaretatt på en god måte og at de får den hjelpen de har krav på, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Hun legger til at det som er viktig nå, er at sykehuset kommer til bunns i saken og at sykehuset gjør en revisjon.

Les også: Oslo universitetssykehus anmelder vikarbyrå

– I tillegg er jo saken meldt til politiet, og det er viktig, sier Strøm-Erichsen.

Statsråden sier hun har tillit til administrerende direktør Bjørn Erikstein ved OUS, og at det er hennes inntrykk at ledelsen har tatt tak i saken.

– De gjør en intern revisjon selv, og de har politianmeldt saken. Nå må jeg avvente utfallet av det, sier hun.

Følger nøye med

Helsetilsynet følger nøye med i saken, sier direktør Lars E. Hanssen i Helsetilsynet.

Anmeldelsen av OUS kom torsdag, men fredag formiddag hadde tilsynet ennå ikke vurdert å gå inn i saken.

– Det kan endre seg, sier Hanssen til NTB.

Les også: Fylkeslegen: - OUS-ledelsen forstår ikke alvoret

Det var stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp) som anmeldte OUS etter opplysninger om at sykehuset har rekruttert tre filippinske sykepleiere via en mellommann.

OUS skal ha bedt mellommannen ta seg betalt gjennom kvinnene. De filippinske sykepleierne skal ha blitt truet til å ta opp forbrukslån på 300.000 kroner, men sier de ikke vet hvor pengene er blitt av. De skal ha blitt trukket 6.000 kroner av månedslønna for lånet og dessuten ha betalt dyrt for leie av leilighet. De skal kun ha sittet igjen med noen få tusen kroner av månedslønna.

– Har dokumenter

Aftenposten skriver fredag at avisen sitter på dokumenter som viser at flere i ledelsen ved ortopedisk avdeling allerede i 2010 bekreftet at et møbelfirma representerte sykepleierne fra Filippinene.

– Det er helt uakseptabelt. Hvis det viser seg at sykehuset har vært klar over det som avdekkes rundt rekrutteringen, blir jeg sjokkert og veldig skuffet. Dette er forferdelig, sier Merete Norheim Morken. Sammen med Frank Ryghaug er hun tillitsvalgt for sykepleierne ved OUS. De stusser over det som nå rulles opp ved sykehuset.

Les også: Vurderer politianmeldelser i sykehusskandalen

Hevder sjefene visste

Også mellommannen har hevdet at sjefene både på Ullevål sykehus og Oslo universitetssykehus visste om forholdene. Arbeiderne sier de ble fortalt at arbeidstillatelsen fra Utlendingsdirektoratet (UDI) var en arbeidskontrakt.

Firmaet som rekrutterte de tre sykepleierne fra Filippinene ble onsdag anmeldt av OUS for bedrageri.

Les også: Høyre vil kutte sykehuskøene

Administrerende direktør Bjørn Erikstein ved Oslo universitetssykehus sa torsdag at sykehuset vil samarbeide med politiet for å få klarhet i saken.

Sykehuset iverksatte onsdag i forrige uke en intern gjennomgang av saken. Erikstein bekrefter overfor NTB fredag at administrasjonen har funnet ut hvordan avtalen kom i stand, men legger til at den fortsatt ikke har full oversikt.

– Når vi nå er politianmeldt, ønsker vi ikke å si for mye mens den prosessen pågår, sier Erikstein.

– En politisak

Regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet Oslo sier tilsynet bare kjenner saken fra mediene.

– Slik saken er framstilt der, er dette nå en politisak og ikke en sak for Arbeidstilsynet. Slik saken står i dag har vi derfor ingen ytterligere kommentarer, utover at vi følger den videre utviklingen, sier Halmrast til NTB.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden