DN-kommentator fikk NTBs språkpris

PRISVINNER: Kjetil B. Alstadheim mottok torsdag NTBs språkpris. Forfatter og jurymedlem Helene Uri fikk æren av å overrekke prisen til DN-journalisten. Foto: Scanpix
PRISVINNER: Kjetil B. Alstadheim mottok torsdag NTBs språkpris. Forfatter og jurymedlem Helene Uri fikk æren av å overrekke prisen til DN-journalisten. Foto: Scanpix

Dagens Næringslivs journalist og kommentator Kjetil Bragli Alstadheim ble torsdag hedret med NTBs pris for godt mediespråk i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Veldig hyggelig. Stor stas, sier prisvinneren til NTB, og begrunner slik:

– Språket er jo det verktøyet jeg har for å nå ut til leseren, og da er det veldig hyggelig å få en sånn pris som anerkjennelse for hvordan jeg bruker dette verktøyet.

Han har mottatt heder også tidligere, blant annet Riksmålsforbundets mediepris Gullpennen i 2010. Men noen gradering vil han ikke begi seg ut på.

– Jeg setter like stor pris på all heder, sier han diplomatisk. – Jeg tar imot alle priser – helt ukritisk, legger han humoristisk til.

Eventyrblanding

«Alstadheim utmerker seg med nye vinklinger og et stort spenn innenfor sin sjanger. Titler og tekst står oftest perfekt til hverandre. Prisvinneren er treffsikker og språksikker. Leseren har alltid noe godt i vente de dagene Alstadheim publiserer sine tekster», heter det i juryens begrunnelse for valg av prisvinner.

– Vi syns oppfinnsomhet er en mangelvare i norsk presse. Skriveglede også. Ingen av delene mangler hos årets vinner. Det får bare være at han allerede har høstet mye gull: Han fortjener mer, påpeker juryens leder, frilansjournalist og forfatter Lars Aarønæs.

Kjetil Bragli Alstadheim er 43 år og født i Oslo, men slekten stammer fra Trøndelag. Det gir oss ifølge juryen en særnorsk eventyrblanding i trøndersodd:

– Vi hører Jon Leirfall i det fjerne, med akkompagnement av Knutsen og Ludvigsen. Kanskje er det litt molbo og Æsop oppi det hele, sier juryen.

NTBs språkpris

NTBs språkpris skal synliggjøre at godt språk og god formuleringsevne er et grunnleggende journalistisk kriterium også i et moderne, digitalt og sterkt voksende informasjonssamfunn.

Prisen består i år av 10.000 kroner og en karikaturtegning av vinneren, signert Marvin Halleråker. Den deles ut hvert år, i år for femte gang.

– NTB har lange tradisjoner som leverandør av godt mediespråk. Språkprisen skal synliggjøre og forsterke dette arbeidet. Dessuten er det morsomt å kunne gjøre stas på dem som fortjener oppmerksomhet for sitt gode språk, sier sjefredaktør i NTB, Pål Bjerketvedt.

Tidligere prisvinnere: Hege Ulstein, Dagsavisen (2010), Hallgeir Opedal, Dagbladet (2009), Kjersti Mjør, Bergens Tidende (2008), Kjetil Østli, Aftenposten (2007).

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden