Varsler gigantisk europeisk gjeldsbølge

Den store mengden av lån som nå må refinansieres skriver seg fra en bølge av lånefinansierte oppkjøp som strekker seg tilbake til 2004 (foto: Scanpix).
Den store mengden av lån som nå må refinansieres skriver seg fra en bølge av lånefinansierte oppkjøp som strekker seg tilbake til 2004 (foto: Scanpix).

Europeiske banker nærmest kastet penger etter oppkjøpsfondene før finanskrisen. Nå skal 3.000 milliarder kroner refinansieres under helt andre markedsforhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gjeldsbølge av enorme dimensjoner er i ferd med å nå Europas bredder, ifølge Wall Street Journal tirsdag.

Ferske tall som selskapet Dealogic har satt sammen for det britiske advokatfirmaet Linklaters LLP viser at oppkjøpslån til såkalte "private equity"-selskaper for 550 milliarder dollar, over 3.000 milliarder kroner, vil forfalle over de neste fem årene.

- Et enormt problem

Dette kan sende sjokkbølger igjennom et allerede presset bank-og finansmarked, ifølge rapporten "Forhandling av Europas gjeldsberg av lånefinansierte oppkjøp".

- Både økonomien og det finansielle mijøet har endret seg betydelig siden oppkjøpslånene det her dreier seg om ble tatt opp. Det er et enormt problem, sier partner Chris Howard i London-baserte Linklaters til WSJ.

Redusert exit-marked

I verste fall kan kan misligholdsraten, som allerede er sterkt stigende, øke ytterligere og bidra til enda større press på både banker og oppkjøpsfond, ifølge WSJ.

Bransjen har allerede sett avkastningen falle hardt som følge av økonomisk motbør og et sterkt redusert transaksjons- og børsnoteringsmarked, som fondene er avhengige av for å selge sine investeringer.

Lite villige til å gi nye lån

I motsetning til i USA, der en rekke store PE-eide selskaper har fått nytt surstoff ved å refinansiere seg i et sterkt marked for «søppelobligasjoner», er banker i Europa i liten grad villig til å gi selskapene nye lån, ifølge avisen, som likevel påpeker at også europeiske selskaper kan låne i det amerikanske obligasjonsmarkedet.

Men, selv om selskapene skulle være i stand til å refinansiere gjelden, vil de måtte betale mer.

Dette vil i tur vil være vanskeligere å bære for selskapene og gi lavere avkastning for oppkjøpsfondene. Og i de tilfeller der man ikke skulle være i stand til å refinansiere eller å nedbetale gjeld, kan kreditorene bli tvunget til å akseptere tap, og til tider gjeld i form av aksjer.

Oppkjøpsboom

Den store mengden av lån som nå må refinansieres skriver seg fra en bølge av lånefinansierte oppkjøp som strekker seg tilbake til 2004, og som var drevet av svært billige lån. Oppkjøpsfesten fortsatte frem til 2008, da finanskrisen traff markedet som et godstog, og ble en effektiv stopper for flere banklån.

Gjelden har allerede begynt å forfalle. Rundt 69 milliarder dollar, omkring 390 milliarder kroner, skal gjøres opp og refinansieres i Europa i år, ifølge Linklaters rapport.

Misligholdsraten doblet

Enkelte selskaper viser allerede tegn til at de sliter, ifølge WSJ. Allerede i fjor stengte også Citigroup ned oppkjøpsfondet Terra Firma Capital Partners, etter at selskapet misligholdte sine lån fra kjøpet av musikkselskapet EMI i 2007 for 6,7 milliarder dollar, der det meste var lånte penger.

Kredittvurderingsbyrået Standard & Poors indeks over misligholdsraten til oppkjøpslån var på 4,1 prosent i desember i fjor. Det er mer enn en dobling fra året før, ifølge rapporten.

Britiske fond dominerer

Lånene som forfaller over de neste fem årene utgjør 550 milliarder dollar, tilsvarende 3.125 milliarder kroner ved dagens kronekurs. Til sammenligning er oljefondet på 3.400 milliarder kroner.

Forfallene er størst i Storbritannia (172 mrd. USD), etterfulgt av Frankrike (86 mrd. USD), Tyskland (83 mrd. USD), Nederland (36 mrd. USD), Italia (31 mrd. USD), Danmark (30 mrd. USD), Spania (25 mrd. USD), og Sverige (24 mrd. USD), ifølge WSJ.

Les også:

Skviset av eurokrisen

Duket for milliardflom

Corporate-legende varsler salgsrush

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden