Økt tro på norsk økonomi igjen

Store oljefunn og høye boligpriser er blant årsakene til at nordmenn har fått høyere økonomiforventninger igjen. Foto: Scanpix/Colourbox
Store oljefunn og høye boligpriser er blant årsakene til at nordmenn har fått høyere økonomiforventninger igjen. Foto: Scanpix/Colourbox

Gjeldskrisen i Europa gjorde nok sitt til at nordmenns forventninger til økonomien var dårlig mot slutten av 2011. Men nå ser optimismen ut til å ha vendt tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå stiger troen på både Norges og egen økonomi igjen, etter å ha falt gjennom store deler av fjoråret, viser forventningsbarometeret for 1. kvartal 2012 fra Finansnæringens Felleorganisasjon (FNO).

Troen på vår egen økonomi har ikke vært større på åtte år, står det å lese i en pressemelding fra FNO.

Les også: Nordmenn superoptimister på egen økonomi

Oljefunn og økte boligpriser

– Tross advarsler fra mange hold om at også norsk økonomi vil bli rammet av krisen i internasjonal økonomi, tror folk flest at Norge vil klare seg rimelig godt, sier Arne Hyttnes, adm. direktør i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) i pressemeldingen.

Les også: Vanskelig å få renten lenger ned

Det er flere årsaker til at nordmenn nå er mer optimistiske med tanke på økonomien, mener Hyttnes. Han nevner blant annet lav arbeidsledighet, høy oljepris, store oljefunn og fortsatt økte boligpriser som faktorer som har gitt oss troen tilbake.

Færre med spareplaner

Men gjeldskrisen og uroen som har vært i den europeiske økonomien har gitt oss en støkk, slik at vi fortsatt er preget av nøkternhet - nordmenn planlegger altså ikke noen forbruksfest med det første.

Likevel er det noen færre som har planer om å spare nå enn i fjor. Dette skyldes blant annet at folk er relativt trygge på fremtidige arbeidsinntekter og at de tror at rentenivået holder seg lavt.

Les også:

- Norge blir en taper i verdensøkonomien

Norge er delt i to

Les flere nyheter fra ABC Penger her

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden