Brennhett obligasjonsmarked

Låneboom - Pengene sitter løst i obligasjonsmarkedet (foto: Norges Bank).
Låneboom - Pengene sitter løst i obligasjonsmarkedet (foto: Norges Bank).

Rundt 25 milliarder kroner har blitt sprøytet inn i det norske obligasjonsmarkedet så langt i år. Fortsetter farten vil fjoråret mer enn dobles, ifølge Oslo Børs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan gå mot et rekordår for kapitalinnhenting i obligasjonsmarkedet.

Potensiell dobling

Dersom farten holder seg ut året, vil nemlig nivået mer enn doble seg fra fjoråret både målt i antall utstedelser og i volum, ifølge Børsen.

- Tall på det vi ser av industrilån som har blitt notert eller som skal noteres, er det en voldsom økning i. Dersom utstedelsene sålangt i år og det som er forespeilet både i volum og antall lån fortsetter, så vil det uten tvil bli et rekordår for selskapsutstedelser, sier spesialrådgiver Eirik Høiby Ausland ved Oslo Børs' noteringsavdeling til DN.no.

Sterk økning i noterte lån

Han snakker om nye selskaps-obligasjonslån som er, eller skal, noteres på handelsplassene Oslo Børs eller Oslo ABM.

Ifølge dagsfersk statistikk fra Oslo Børs er det sålangt i år innhentet og annonsert notering av obligasjonslån for 17,3 milliarder kroner, mens det i hele 2011 ble innhentet og notert lån for rundt 32 milliarder kroner. Dersom man tar med utstedelsene som ikke skal søkes notert er tallet hittil i år på over 20 milliarder kroner.

Både lån som Børsen anser som high-yield og investment grad har begge økt kraftig, og det er sektorene energi, shipping og offshore som utmerker seg, ifølge Høiby Ausland.

Går det mot rekordår?

Totalt har det norske obligasjonsmarkedet blitt tilført nye 25 milliarder kroner så langt i år, skriver SEB i sin månedlige kredittmarkedoppdatering.

"Dette er mer enn 50 prosent av det totale utstedte volumet i fjor, bare kun to måneder inn i året!", skriver meglerhuset og spør "Går det mot et rekordår?"

Aktiviteten i primærmarkedet forblir veldig sterk, og dette tiltrekker nye utstedere i markedet, påpeker SEB.

Rigg og offshore i tet

De største utstederne av obligasjonslån har vært gruveselskapet Northland Resources (2 mrd.) etterfulgt av riggselskapet Pacific Drilling (1,7 mrd.), NSB (1,5 mrd.), bensinstasjonskjeden Statoil Fuel & Retail (1,5 mrd.) og riggselskapet Deep Drilling (1,4 mrd.) Andre større utstedere har vært Seadrill (1,3 mrd.) og Aker (1 mrd.).

Boresektoren er den største sektoren, og har utstedt lån for nærmere 4,4 milliarder kroner.

Samtidig holder aktiviteten i sekundærmarkedet for norske obligasjonslån seg svært godt, og spreadene har krympet siden årsskiftet, ifølge SEB.

Sterke norske meglerhus

Det er heller ikke bare norske selskaper som tar sikte på å kunne utnytte et brennhett obligasjonsmarked. Det brasilianske verftet OSX Brasil med multimiliardæren Eike Batista i spissen har engasjert Pareto Securities og DNB Markets til å hente inn 500 millioner dollar, rundt 2,8 milliarder kroner, ifølge Finansavisen mandag.

Fredag meldte det flytende produksjonsenhetsselskapet BW Offshore om at selskapet lyktes med å hente 500 millioner dollar i obligasjonsmarkedet gjennom tilretteleggerner DNB, Nordea, Pareto og SEB.

Avkastning og bankene driver

Toppsjef Knut Brundtland i meglerhuset ABG Sundal Collier kunne på selskapets kvartalspresentasjons i forrige måned melde om en kraftig økning i aktiviteten i det såkalte high-yield-markedet.

Overfor DN.no fastslo han at det ikke bare er lave bankrenter og svak avkastning på statsobligasjoner som fører til større etterspørsel i selskapsgjeldsmarkedet. Bankene som har gitt de samme selskapene lån oppfordrer til å søke alternativ finansiering, for å fjerne risiko på egne bøker, ifølge ham.

Kan overgå toppåret

Kredittanalytiker Henrik Blymke i SEB uttalte nylig at han ikke ble overrasket over om nivået på obligasjonsplasseringer blir langt høyere i år enn i fjor.

- Alt tyder på at man kan komme veldig høyt i år. Til sammenligning ble det lagt ut over 80 milliarder kroner i toppåret 2007, hvorav 85 prosent var «high yield». Det er noe man kan strekke seg etter, og fordi det kan se ut som selskaper med «investment grade» vil hente mye mer penger i 2012 enn de gjorde i 2007, er kanskje ikke dette umulig, sa Blymke til TDN Finans før månedsskiftet.

Rask og ryddig prosess

Ausland ved Oslo Børs er forsiktig med å angi grunner til den sterke økningen men peker på at obligasjonslån, gjerne i motsetning til andre kapitalkilder, er raske å få etablert. Børsen ser også en sterkere tendens til at flere lån velger å børsnotere lånene i år enn i fjor. Er et selskap børsnotert fra før, går også prosessen ved å notere obligasjonslån enda raskere.

Obligasjonslån som noteres på Oslo Børs er prospektpliktige, og skal godkjennes av Finanstilsynet, mens lån notert på Oslo ABM godkjennes av børsen selv. I begge tilfeller, er det likevel snakk om kort tid og vei til notering.

- Det kan gå veldig fort, sier Ausland.

Les også:

ABG vil tjene penger i begge ender

Høy fart i obligasjonsmarkedet

- God start på året

Northland låner mindre og dyrere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden