15 omkom i polsk togkrasj

Polske redningsarbeidere jobbet på spreng i timevis for å få løs skadde og omkomne som ble sittende fastklemt etter togulykken nord for Krakow. 15 mennesker omkom og nær 60 ble skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulykken skjedde lørdag kveld da to togsett kolliderte front mot front sør i Polen. For rundt 30 av de skadde er tilstanden alvorlig, ifølge redningsmannskap.

Redningsarbeidere ventet søndag morgen fortsatt på utstyr som skulle brukes til å løfte togvognene. En omkommet person befant seg da fortsatt inne i vraket.

– Dette er den mest tragiske katastrofen på flere år, sa statsminister Donald Tusk da han ankom ulykkesstedet sent lørdag kveld.

Polens innenriksminister Jacek Cichocki og samferdselsminister Slawomir Nowak var også raskt på plass, og de to statsrådene og statsministeren fulgte redningsarbeidet på nært hold gjennom natten.

– Grusomt

Ulykkesstedet var kaotisk, og Tusk beskriver situasjonen som grusom. TV-bilder viser tonnevis med fordreid metall, og overlevende forteller om forferdelige scener med lemlestede passasjerer, hvorav noen var levende og andre døde.

Både omkomne og skadde ble sittende fastklemt i timevis etter ulykken.

Om lag 350 passasjerer var om bord i de to togene, og blant de skadde skal det også ha vært ukrainere. Det var dessuten franske og spanske statsborgere om bord, men ingen av disse skal ha blitt skadd.

Verste siden 1990

Togulykken er den verste i Polen siden 1990. Da mistet 16 mennesker livet i en togkollisjon i forstaden Ursus utenfor Warszawa.

Ulykken skjedde da to togsett kolliderte front mot front i samme spor i Szczekociny i 21-tiden norsk tid.

Det ene togsettet var på vei fra hovedstaden Warszawa til Krakow, mens det andre var på vei til Warszawa fra byen Przemysl sørøst i Polen. Toget som kjørte i retning Krakow, skal ha vært i feil spor, men årsaken til dette er ikke kjent.

Høy fart

De to togsettene skal ha holdt en fart opp mot 100 kilometer i timen da de traff hverandre og flere vogner og de to lokomotivene ble kastet av sporet i det kraftige sammenstøtet.

Rundt 450 brannmenn og 100 politifolk arbeidet natt til søndag på spreng for å hente ut passasjerer fra de smadrede vognene.

– Vi forsøker å nå flere mennesker inne i vognene og har kontakt med dem, forteller en brannmann på ulykkesstedet til TVN24.Arbeidet med å hente ut skadde pågikk til firetiden om morgenen. De skadde er brakt til flere ulike sykehus i ambulanser og helikoptre.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden